ΔΙΕΘΝΗ

Αφαίρεση άδειας και ποινές φυλάκισης

αφαίρεση-άδειας-και-ποινές-φυλάκισης-498045

Αυστηρές ποινές προβλέπει νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα της απεργίας των μεταφορέων, με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί στο νομοσχέδιο για την περαίωση σήμερα. Οι μεταφορείς, από την πλευρά τους, παραμένουν αμετακίνητοι και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για 13η ημέρα. Ο εμπορικός κόσμος αφήνει να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των μεταφορέων.

Στη Βουλή η τροπολογία

Κατατέθηκε στη Βουλή (στο νομοσχέδιο για την περαίωση) η τροπολογία με την οποία λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μεταφορέων και καθορίζονται κυρώσεις.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών όποιος, ενώ τελεί υπό καθεστώς επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, ή είναι ιδιοκτήτης, ή νομέας, ή χρήστης πράγματος που έχει επιταχθεί, αρνείται να συμμορφωθεί, ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη. Σε περίπτωση που η άρνηση συμμόρφωσης γίνεται κατ’ εξακολούθηση, ο υπαίτιος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης.

Άρνηση συμμόρφωσης συνιστά η μη εκτέλεση συγκεκριμένης εντολής του αρμόδιου δημόσιου οργάνου, η μη εκτέλεση μεταφορικού ή άλλου έργου, κατά το συνήθη τρόπο λειτουργίας της οικονομίας, η εγκατάλειψη του επιταγμένου πράγματος ή η χρησιμοποίησή του για την παρακώλυση των συγκοινωνιών, ή για την πρόκληση κοινής ανάγκης.

Η άρνηση συμμόρφωσης διαπιστώνεται αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα ή μετά από αναφορά του αρμόδιου υπουργού, ή όποιου έχει έννομο συμφέρον.

Εφόσον συντρέχουν τα προαναφερόμενα πραγματικά περιστατικά, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού μπορεί να αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος, ή η άδεια δημόσιας χρήσης του πράγματος.

Σε περίπτωση έκτακτης, επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού μπορεί να ανατίθεται η άσκηση δημόσιας ή κοινωφελούς υπηρεσίας, ή δραστηριότητας δημόσιας χρήσης σε οχήματα μηχανήματα ή άλλα μέσα ιδιωτικής χρήσης.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν στη σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο με τη συμμετοχή των Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλου, Χ. Παπουτσή, Μ. Χρυσοχοΐδη, Δ. Ρέππα και Χ. Καστανίδη.

"Όχι απλώς δεν μιλάμε για καταστολή, αλλά το νομικό μας οπλοστάσιο θα το εμπλουτίζουμε για όσους δημιουργούν προβλήματα και παρεμποδίζουν την κυκλοφορία αγαθών και για όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά και μάλιστα σε μεγάλα επίπεδα", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, συμπληρώνοντας ότι "η κυβέρνηση δεν λύνει τα προβλήματα με ποινές, αλλά με διαβούλευση".

Αντιδράσεις

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική της, βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης. Σπρώχνει την κατάσταση στα άκρα. Επιδιώκει μετωπική σύγκρουση« σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση «α δώσει τη μεταβατική περίοδο στα πλαίσια της λογικής που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών, για να προσαρμόσουν τη ζωή τους στο νέο καθεστώς και στις νέες συνθήκες» και τονίζει ότι «Τα άκρα δεν αποτελούν λύση. Η προσφυγή στη βία δεν αποτελεί λύση».

To ΚΚΕ, αντιδρώντας στις παραπάνω κινήσεις κάνει λόγο για «κυβερνητική επιχείρηση καταστολής και συκοφάντησης» η οποία «πρέπει να συναντήσει τη λαϊκή καταδίκη».

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ δήλωσε: "Το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνθέσει αλλά είναι ικανή στην αποσύνθεση".

"Ο δρόμος του αυταρχισμού είναι ολισθηρός. Η κυβέρνηση με τη σκληρή και άκαμπτη στάση της απέναντι στους ιδιοκτήτες φορτηγών επιτείνει το σημερινό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση οφείλει να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου αλλά να αναζητήσει λύση κοινά αποδεκτή μέσα από τη συνέχιση του διαλόγου", σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ.

Επιστολή Ρέππα στο Βούλγαρο ομόλογό του

Τη διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές αστυνομικές αρχές διερευνούν τα επεισόδια εις βάρος Βούλγαρων οδηγών φορτηγών, προκειμένου να καταλογίσουν ευθύνες στους υπαίτιους, δίνει ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Τσβέτκοφ. Ο κ. Ρέππας εκφράζει παράλληλα τη λύπη του για τα γεγονότα, ενώ μεταφέρει την καταδίκη τέτοιων φαινομένων εκ μέρους σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση ο υπουργός «δηλώνει ρητώς ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την εκδήλωση παράνομων ενεργειών, καταστροφή οχημάτων με ξένες πινακίδες, παράβαση της ακεραιότητας των φορτίων, συγκράτηση οδηγών διά της βίας και λοιπών αυθαίρετων ενεργειών που παρακωλύουν τις συγκοινωνίες».

Τροφοδοσία ξεκινούν οι Διαμεταφορικές

Την ομόφωνη απόφασή τους, για την έναρξη των μεταφορικών δραστηριοτήτων τους, κοινοποίησαν οι Διαμεταφορικές Επιχειρήσεις με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσής τους προς την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών του Κλάδου ΦΔΧ.

Στην επιστολή τους οι Διαμεταφορικές επιχειρήσεις επισημαίνουν πως τήρησαν τη συμφωνία τους για αναμονή μέχρι τη Γενική Συνέλευση των μεταφορέων και μετά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων, η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και το οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό ενταθεί και είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν στις δουλειές τους για να τροφοδοτήσουν ομαλά την αγορά.

 

Οι πυροβολισμοί στο φορτηγό

Εν τω μεταξύ από την Αστυνομία ανακοινώθηκε ότι οι τρύπες στα δύο φορτηγά το μεσημέρι της Τρίτης στο 50ό χλμ της ΕΟ Αθηνών-Λαμίας προκλήθηκαν από φυσίγγια κυνηγετικού όπλου.

Από την ασφάλεια βορειοανατολικής Αττικής συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Νέες συλλήψεις οδηγών

Τρεις ακόμα οδηγοί συνελήφθησαν την Τετάρτη και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Ένας 35χρονος οδηγός συνελήφθη στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Ελευσίνας, ενώ δύο ακόμα οδηγοί συνελήφθησαν στην ΕΟ Πατρών-Πύργου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου