ΔΙΕΘΝΗ

Απογοητευμένη η διεθνής κοινότητα

απογοητευμένη-η-διεθνής-κοινότητα-498072

Απογοητευμένες δηλώνουν οι ΗΠΑ από την απόφαση του Ισραήλ να μην παρατείνει το «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας στην Δυτική Όχθη. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζήτησε να υπάρξει μορατόριουμ για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν τόσο η ΕΕ, όσο και ο ΟΗΕ διά στόματος του Γενικού Γραμματέα της. Ο Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε, μάλιστα, «προκλητικές» τις ενέργειες του Ισραήλ.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, οι ΗΠΑ έστειλαν στην περιοχή τον ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ.

Την ίδια ώρα, τηλεφωνική συνομιλία είχε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Ο πρωθυπουργός κατανοεί ποια είναι η πολιτική μας και εμείς κατανοούμε τις πολιτικές του δυσκολίες. Πιστεύουμε πως τρέφει ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για τη διαδικασία, πως αναγνωρίζει τη σημασία της» τόνισε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έστειλε μήνυμα στο Ισραήλ ζητώντας την επιβολή μορατόριουμ για όσο διάστημα διαρκούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Ζητάμε ένα μορατόριουμ όσο θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, γιατί όσο διεξάγονται διαπραγματεύσεις, υπάρχει ελπίδα» είπε σε συνέντευξή του στο Europe 1.

«Δεν επιθυμούμε να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο αν η εποικιστική δραστηριότητα συνεχιστεί, θα υποχρεωθούμε να τις διακόψουμε» επανέλαβε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

«Ο Νετανιάχου οφείλει να γνωρίζει ότι η ειρήνη είναι πιο σημαντική από την εποικιστική δραστηριότητα» επεσήμανε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η απόφαση για τις επόμενες κινήσεις της παλαιστινιακής πλευράς θα ληφθεί μετά τη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου στις 4 Οκτωβρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μ. Αμπάς βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ότι ενδέχεται να χρειαστεί να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να παρατείνει το μορατόριουμ.

Σε αυτή την περίπτωση, η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να ζητήσει να μην γίνουν μεγάλες κατασκευές στη Δυτική Όχθη.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι «σπατάλησαν» το μορατόριουμ, το οποίο περιέγραψε ως «κίνηση καλής θέλησης».

«Οι Παλαιστίνιοι σπατάλησαν χρόνο και αρνήθηκαν να αποδεχθούν αυτή την κίνηση, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι πρόκειται για απάτη και όχι για σοβαρή πράξη» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η ανέγερση νέων κατοικιών άρχισε ξανά τη Δευτέρα σε εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, μετά την εκπνοή 10μηνου μορατόριουμ, το οποίο οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να μην παρατείνουν.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου