ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση του αυστηρού πλαφόν στις αφίξεις προσφύγων

ηπα-αντιδράσεις-μετά-την-ανακοίνωση-τ-292681

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποδεχθούν περισσότερους από 45.000 πρόσφυγες το οικονομικό έτος 2018, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, το οποίο δημοσίευσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος.

Το όριο αυτό για τις αφίξεις προσφύγων – το χαμηλότερο μετά το 1980– πρότεινε στην έκθεση που υπέβαλε στο Κογκρέσο την Τετάρτη η αμερικανική κυβέρνηση.

Υπερασπιστές των προσφύγων τονίζουν ότι αυτό το ανώτατο όριο αγνοεί τις ανθρωπιστικές κρίσεις που έχουν ξεσπάσει σε διεθνές επίπεδο και εξωθούν ανθρώπους να δραπετεύουν από τις χώρες τους σε μεγάλους αριθμούς και αποτελεί ένα πλήγμα για τη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι η μείωση του ορίου υποδοχής προσφύγων είναι αναγκαία ώστε οι αμερικανοί αξιωματούχοι να μπορούν να αξιολογήσουν έναν αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων ασύλου ανθρώπων που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ και βρίσκονται σε αναμονή, καθώς και να μπορούν να προβούν σε πιο ενδελεχείς ελέγχους.

Στην έκθεση που υπέβαλε στο Κογκρέσο, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς, η κυβέρνηση τονίζει ότι μπορεί να αξιολογεί τους πρόσφυγες με βάση την «πιθανότητα επιτυχούς αφομοίωσης και συνεισφοράς τους στις ΗΠΑ».

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων εναντίον της νέας ταξιδιωτικής απαγόρευσης

Οργανώσεις προάσπισης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των μεταναστών ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της νέας εκδοχής της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που παρουσίασε η κυβέρνηση Τραμπ.

Τη νέα αυτή προσφυγή κατέθεσε η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) μαζί με άλλες οργανώσεις στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Πολιτείας Μέριλαντ.

Σύμφωνα με την ACLU, η νέα εκδοχή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης του Τραμπ, βάσει της οποίας απαγορεύεται η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος πολιτών οκτώ χωρών, εξακολουθεί να κάνει διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων.

Το νέο διάταγμα παρουσιάστηκε την Κυριακή το βράδυ από τον Λευκό Οίκο και απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών οκτώ χωρών για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οι χώρες αυτές είναι η Υεμένη, η Συρία, η Λιβύη, το Ιράν, η Σομαλία, η Βόρεια Κορέα και το Τσαντ. Βάσει του νέου διατάγματος απαγορεύεται η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας, που κατηγορούνται ότι δεν συνεργάζονται επαρκώς στη διαδικασία παροχής βίζας.

«Η νεότερη ταξιδιωτική απαγόρευση του προέδρου Τραμπ εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά μια απαγόρευση που έχει στόχο τους μουσουλμάνους και σίγουρα κάνει διακρίσεις με βάση την καταγωγή, κάτι που είναι παράνομο», επεσήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής της ACLU Άντονι Ρομέρο σε ανακοίνωσή του.

«Η προσθήκη μερικών Βορειοκορεατών και μιας μικρής ομάδας αξιωματούχων της Βενεζουέλας δεν κρύβει το προπατορικό αμάρτημα της απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων» στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Ρομέρο.

«Θα δούμε τον πρόεδρο Τραμπ στο δικαστήριο, ξανά», τόνισε.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση που θέλει να περάσει ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προκαλέσει μια μεγάλη δικαστική διαμάχη. Η δεύτερη εκδοχή του διατάγματος ήταν αντικείμενο προσφυγών ενώπιον πολλών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και εφετείων και ήταν προγραμματισμένο να εξεταστεί στις 10 Οκτωβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ωστόσο τη Δευτέρα το Ανώτατο ακύρωσε την προγραμματισμένη συνεδρίαση, ζητώντας από τις δύο πλευρές να απαντήσουν στο ερώτημα αν η προσφυγή είναι ξεπερασμένη με δεδομένο ότι υπάρχει τρίτη εκδοχή του διατάγματος.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου