ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 100 ετών στο Μεξικό: 34 μέχρι τώρα οι νεκροί

ο-ισχυρότερος-σεισμός-των-τελευταίων-100-320254

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μεξικό από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει σημειωθεί στη χώρα εδώ και έναν αιώνα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών.

Ο σεισμός αυτός, που ήταν μεγέθους 8,1 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS, φαίνεται ότι ήταν πιο ισχυρός από την καταστροφική δόνηση που το 1985 ισοπέδωσε ολόκληρες συνοικίες στην Πόλη του Μεξικού, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Αυτή τη φορά ωστόσο, οι ζημιές στην πρωτεύουσα φαίνεται ότι είναι περιορισμένες.

Σοβαρότερη είναι η κατάσταση σε περιοχές του νότιου Μεξικού. Στην πόλη Χουτσιτάν της Πολιτείας Οαχάκα κατέρρευσαν ένα ξενοδοχείο, ένα μπάρ, ένα τμήμα του δημαρχείου και αρκετά άλλα κτίσματα. Ο Αλεχάντρο Μουράτ, ο κυβερνήτης της Πολιτείας, είπε ότι έχουν αναφερθεί 23 θάνατοι στην Οαχάκα και οι 17 από αυτούς στο Χουτσιτάν.

Ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών επιβεβαίωσε ότι άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Πολιτεία Τσιάπας. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Ταμπάσκο Αρτούρο Νούνιες είπε ότι στην Πολιτεία του σκοτώθηκαν δύο παιδιά.

Στις πληγείσες περιοχές, μέλη των σωστικών συνεργείων αγωνίζονταν όλη τη νύχτα να εντοπίσουν ανθρώπους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια και να τους βγάλουν σώους.

Στην Πόλη του Μεξικού έσπασαν τα τζάμια στο αεροδρόμιο ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε πολλές συνοικίες. Το γείσο ενός ξενοδοχείου κατέρρευσε στην πόλη Οαχάκα, στα νότια.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και τη γειτονική Γουατεμάλα.

Στα περισσότερα σχολεία στο νότιο και το κεντρικό Μεξικό δεν άνοιξαν σήμερα τα σχολεία, προκειμένου οι αρχές να προχωρήσουν σε ελέγχους στα κτίρια. Επίσης, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις εγκαταστάσεις της για να διαπιστώσει αν έχουν προκληθεί προβλήματα από τη δόνηση.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο είπε ότι είναι ενδεχόμενο να σημειωθούν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί και συμβούλευσε τους κατοίκους να ελέγξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους για δοκιμές ζημιές και για διαρροές αερίου. Οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα κυμαίνονται σε μέγεθος από 4,3 μέχρι 5,7 βαθμούς.

«Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και έναν αιώνα», δήλωσε ο Ενρίκε Πένια Νιέτο μιλώντας από το εθνικό κέντρο πρόληψης καταστροφών.

Η δόνηση ήταν ισχυρότερη απ’ ό,τι ο καταστροφικός σεισμός του 1985 που είχε ισοπεδώσει τμήματα της Πόλης του Μεξικού και είχε στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, όμως αυτή τη φορά οι ζημιές στην πόλη ήταν περιορισμένες.

Κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε περιοχές του νότιου Μεξικού. Στη Χουτσιτάν, στην Πολιτεία Οαχάκα, μέρος του δημαρχείου, ένα ξενοδοχείο, ένα μπαρ και άλλα κτίρια μετατράπηκαν σε ερείπια.


Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τσιάπας (νότιο Μεξικό) Μανουέλ Βάσκο διευκρίνισε πως τρεις άνθρωποι, οι δύο από τους οποίους γυναίκες, σκοτώθηκαν «από την κατάρρευση του σπιτιού τους».

Στη νοτιοανατολική Πολιτεία Ταμπάσκο, ένα παιδί σκοτώθηκε επίσης από την κατάρρευση ενός σπιτιού. Ένα βρέφος που βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη υπέκυψε μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που προκλήθηκε από τον σεισμό.

Φωτογραφία: Πολλοί είναι και οι τραυματίες όπως φαίνεται από την κατάσταση που επικρατεί έξω από τα νοσοκομεία, όπου στοιβάζονται ασθενείς και φορεία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη νότια ακτή της χώρας στον Ειρηνικό σήμανε συναγερμός για τσουνάμι. Η μεξικανική τηλεόραση έδειξε εικόνες της θάλασσας να υποχωρεί περίπου 50 μέτρα. Οι αρχές εκκένωσαν ορισμένες παράκτιες περιοχές. Μέρος του πληθυσμού στα παράλια απομακρύνθηκε από τις εστίες του.

«Το τσουνάμι δεν συνιστά μείζονα κίνδυνο προς το παρόν», δήλωσε αργότερα ο πρόεδρος Πένια Νιέτο. Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, τα κύματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό έφθασαν τα 70 εκατοστά.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του και εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους όταν ήχησε ο συναγερμός για σεισμό, που σημαίνει επικείμενη δόνηση.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στον Ειρηνικό, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. sτα ανοικτά της Πολιτείας Τσιάπας, σύμφωνα με το USGS.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 23:49 (τοπική ώρα, 07:54 ώρα Ελλάδας) αιφνιδιάζοντας πολλούς κατοίκους που ετοιμάζονταν να κοιμηθούν και ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου 1985.

Δείτε βίντεο από την στιγμή του σεισμού

Ο σεισμός ταρακούνησε και τον «Άγγελο της Ανεξαρτησίας», το εμβληματικό μνημείο της πόλης του Μεξικό

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου