ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Η χώρα που μετατρέπεται σε απέραντο νεκροταφείο

υεμένη-η-χώρα-που-μετατρέπεται-σε-απέρ-325902

Παρακάμπτοντας την συνήθη διπλωματική τακτική, αξιωματούχος του ΟΗΕ απευθείας έψεξε την συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας για την κατάφορη ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Υεμένη. Ταυτόχρονα, κάλεσε το Ριάντ να χρηματοδοτήσει την βοήθεια σταματώντας τις πολεμικές επιχειρήσεις που έχει ξεκινήσει το 2015.

«Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να χρηματοδοτήσει το 100% των αναγκών της ανθρωπιστικής βοήθειας για να αντιμετωπισθεί η κρίση στην Υεμένη» δήλωσε στο Reuters ο David Beasley (*) εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ.

«Είτε να σταματήσετε τον πόλεμο είτε να χρηματοδοτήσετε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης. Αλλά καλύτερα να κάνετε και τα δύο» είπε ο Beasley απευθυνόμενος στον Οίκο Σαούντ.

Με την βοήθεια του αμερικάνικου στόλου, η Σαουδική Αραβία έχει επιβάλλει και ναυτικό αποκλεισμό, μαζί με το κλείσιμο των κυριότερων αεροδρομίων της Υεμένης για να ενισχύσει την ανατραπείσα κυβέρνηση από τους αντάρτες Χούθι.

Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν βασικών γραφείων του ΟΗΕ τον Ιούλιο, 60% των 27 εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης έχουν πληγεί από τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα και πλέον των δύο εκατομμυρίων παιδιών λιμοκτονούν.

Στην φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής:

1. Ξεπερνούν τους 10.000 οι νεκροί από την αρχή του πολέμου
2. Επτά εκατομμύρια λιμοκτονούν – τα 2 εκατ. παιδιά
3. Δεκάδες χιλιάδες έχουν προσβληθεί από χολέρα με 1.900 καταγραμμένους θανάτους
4. Πλέον του μισού πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό

Ο ναυτικός και αεροπορικός αποκλεισμός της Υεμένης, δεν έχει προκαλέσει μόνον μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, αλλά εμποδίζει και τη μεταφορά σοβαρά αρρώστων στο εξωτερικό με τραγικά αποτελέσματα.

Ένα από τα τελευταία θύματα της απαγόρευσης υπήρξε και ο θάνατος του 76χρονου γιατρού Abdullah Alkhames, ιδρυτή και γ.γ. της Ερυθράς Ημισελήνου της Υεμένης, που πέθανε σε νοσοκομείο της Σαναά την περασμένη Πέμπτη κατά την διάρκεια επέμβασης για καρδιολογικό πρόβλημα.

Ο Abdullah Alkhames ήταν από τους ασθενείς που περιμένουν σε λίστα αναμονής να σταλούν στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία για θεραπεία. Και ο θάνατός του οφείλεται στην έλλειψη καρδιακών stents, όπως δήλωσε ο γιος του Zubair, στην Guardian.

Η Iolanda Jaquemet, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), συνέδεσε το θάνατο του γιατρού Alkhames, σε ελλείψεις ιατρικού υλικού προσθέτοντας ότι «πάρα πολλοί ασθενείς θα έχουν την ίδια τύχη, μια και 14 από τα 27 εκατομμύρια κατοίκων δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Αναφερόμενη στα κρούσματα χολέρας, είπε πως τώρα «ξεπερνούν τα 607.000 τα ύποπτα περιστατικά. Για όσους ασχολούνται με τις ανθρωπιστικές διαστάσεις του πολέμου στην Υεμένη, παρακολουθούν μία χώρα να μετατρέπεται σταδιακά σε απέραντο νεκροταφείο προκειμένου να εμφανισθεί ως «απελευθερωτής» η Σαουδική Αραβία.

Πέρα από τους πολλαπλούς σεχταριστικούς στόχους που ξεπήδησαν μέσα από την πολεμική διαμάχη, κυρίαρχη είναι η αντιπαλότητα της Σαουδικής Αραβίας -που υποστηρίζει το ανατραπέν καθεστώς- και του Ιράν που υποστηρίζει τους αντάρτες Χούθι.

Πέρα όμως από τις αντιπαλότητες, ο λαός της Υεμένης υποφέρει τόσα δεινά που ουδείς θα είχε διανοηθεί πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποιο άλλο ευνομούμενο πλούσιο κράτος.

Η πραγματικότητα είναι πως οι δομές της Υεμένης δεν επιτρέπουν να επιβεβαιωθούν οι αριθμοί που καταγράφουν οι διεθνείς οργανισμοί και ο ΟΗΕ. Τα θύματα από τις επιπτώσεις του ξεχασμένου από τα διεθνή (δυτικά) Μέσα πολέμου είναι πολλά περισσότερα. Ο λιμός, οι ασθένειες και κυρίως η χολέρα αποτελούν τα πλέον αποτρόπαια όπλα του πολέμου.

Εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ που αποκάλυψε πρόσφατα το Reuters καταγγέλλει τη Σαουδική Αραβία για εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο δεν έχει δοθεί επίσημα ακόμη στην δημοσιότητα.

Είναι πλέον καιρός να σταματήσει αυτή η υποκριτική και ένοχη σιωπή των κυριότερων δυτικών κρατών, εις βάρος των ανθρωπιστικών αναγκών, προς όφελος του εμπορικού οφέλους της αγοράς όπλων από τη Σαουδική Αραβία.


(*) Ο David Muldrow Beasley (γεννημένος το Φεβρουάριο του 1957) είναι αμερικάνος πολιτικός του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος που είχε διατελέσει 113ος κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας (1995- 1999).

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου