ΔΙΕΘΝΗ

Προς «έξωση» το άγαλμα του Διογένη από την τουρκική πόλη Σινώπη

προς-έξωση-το-άγαλμα-του-διογένη-από-343957

Tην απομάκρυνση του αγάλματος του αρχαίου Ελληνα κυνικού φιλοσόφου Διογένη από την πόλη Σινώπη, ζητούν μέλη του τουρκικού συντηρητικού θρησκευτικού Ιδρύματος Ερμπακάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, τα μέλη του συντηρητικού ιδρύματος, που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίζουν ότι δεν εναντιώνονται στις τέχνες και στα αγάλματα αλλά στο γεγονός ότι μέσω των αγαλμάτων «διαχέεται» η ελληνική ιδεολογία στην πόλη τους.

«Θέλουμε το άγαλμα του Διογένη να φύγει από την είσοδο της Σινώπης και να μετακομίσει στο Μπαλατλάρ [τοπική βυζαντινή εκκλησία]. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν γι’ αυτό, θα αγωνιστούμε γι’ αυτό», δήλωσε ο Ισμαίλ Τετζίτς, τοπικός εκπρόσωπος.

Γεννημένος στη Σινώπη, η οποία ήταν αποικία των Ιώνων στη Μαύρη Θάλασσα, το 412 ή το 404 π.Χ., ο Διογένης είναι γνωστός ως ένας από τους ιδρυτές της φιλοσοφίας των Κυνικών. Γνωστή είναι άλλωστε η ιστορία όπου χλεύασε δημόσια τον Μέγα Αλέξανδρο. Αφού αιχμαλωτίσθηκε από πειρατές οι οποίοι τον πούλησαν σκλάβο, ο Διογένης εγκαταστάθηκε τελικά στην Κόρινθο, όπου πέθανε το 323 π.Χ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου