ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Βρέθηκε γυναικεία σορός στη θάλασσα ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την αγνοούμενη δημοσιογράφο

δανία-βρέθηκε-γυναικεία-σορός-στη-θάλ-346791

Μια γυναικεία σορό εντόπισε ποδηλάτης σε παράκτια περιοχή της Κοπεγχάγης, αλλά η Δανέζικη αστυνομία δεν μπορεί ακόμη να πει αν ανήκει στην αγνοούμενη Σουηδέζα δημοσιογράφο Κιμ Γουόλ, που εξαφανίστηκε από το ιδιωτικό υποβρύχιο ενός Δανού εφευρέτη στις 10 Αυγούστου.

Ο 46χρονος Πέτερ Μάντσεν, στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία, είπε χθες στο δικαστήριο ότι η Κιμ Γουόλ σκοτώθηκε σε δυστύχημα στο σκάφος του κι ότι έριξε τη σορό της στη θάλασσα. Ο εφευρέτης και επιχειρηματίας είχε υποστηρίξει αρχικά ότι την τελευταία φορά που είδε τη διάσημη δημοσιογράφο ήταν το βράδυ της 10ης Αυγούστου, όταν την άφησε σ’ ένα νησάκι ανοικτά της Κοπεγχάγης και ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην εξαφάνισή της.

Η αστυνομία είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να ταυτοποιήσει το ακέφαλο γυναικείο πτώμα -ουσιαστικά μόνον ο κορμός εντοπίστηκε, αφού λείπουν τα χέρια και τα πόδια-.

«Είναι σαφές ότι αστυνομία όπως και τα ΜΜΕ και όλοι εικάζουν ότι το γυναικείο αυτό πτώμα είναι της Κιμ Γουόλ, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ανακοινώσουμε κάτι τέτοιο», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κοπεγχάγης, Γιενς Μέλερ Γένσεν.

Η σορός εστάλη για ιατροδικαστική εξέταση, ενώ δύτες συνεχίζουν την έρευνα στην περιοχή που εντοπίστηκε.

Ο Δανός εφευρέτης Πέτερ Μάντσεν

Οι αρχές αναζητούν τη δημοσιογράφο, που έγραφε ένα άρθρο για τον Μάντσεν, από τις 11 Αυγούστου, καθώς δεν επέστρεψε σπίτι της από τη συνέντευξη που θα του έπαιρνε πάνω στο ιδιόκτητο, μήκους 18 μέτρων, υποβρύχιό του, τον Ναυτίλο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι ο Μάντσεν, στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για φόνο εξ’ αμελείας, «είπε στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ότι συνέβη ένα δυστύχημα στο υποβρύχιο, που προκάλεσε τον θάνατο της Κιμ Γουόλ κι ότι στη συνέχεια πέταξε τη σορό της στη θάλασσα σε απροσδιόριστη τοποθεσία στον Κόλπο Køge.»

«Πιστεύουμε ότι λέει την αλήθεια ότι [η Γουόλ] πέθανε στο υποβρύχιο», δήλωσε ο αρχηγός της Δανέζικης αστυνομίας Στέεν Χάνσεν. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, κατά πόσον η αστυνομία πιστεύει και την εκδοχή του κατηγορούμενου για τις συνθήκες θανάτου της δημοσιογράφου.

Ο Μάντσεν υποστηρίζει ότι ο θάνατος της Γουόλ προήλθε από δυστύχημα μέσα στο σκάφος του

Η συνήγορος του Μάντσεν, Μπετίνα Χαλντ Ένγκμαρκ, λέει ότι ο πελάτης της θέλει να συνεργαστεί με την αστυνομία και να δώσει όλες τις αναγκαίες για την υπόθεση πληροφορίες στους επιθεωρητές.

Η Γουόλ εθεάθη την τελευταία φορά στο υποβρύχιο του Μάντσεν ανοικτά της Κοπεγχάγης το βράδυ της 10ης Αυγούστου κι ο φίλος της ανέφερε την εξαφάνισή της τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.

Το μυστήριο περιέπλεξε η εξαφάνιση αργότερα ΚΑΙ του υποβρυχίου, αλλά εντοπίστηκε το βράδυ της 11ης Αυγούστου στον Κόλπο Køge, περίπου 30 ν.μ. νότια της πρωτεύουσας της Δανίας. Το πρωί εκείνης της ημέρας ο Μάντσεν πήδηξε στο νερό όταν άρχισε να βυθίζεται το υποβρύχιο και στο πλήρωμα του σκάφους που τον περισυνέλεξε είπε ότι είχε παρουσιαστεί ένα πρόβλημα με τη δεξαμενή έρματος του υποβρυχίου, το οποίο δεν κατάφερε να επισκευάσει.

Οι αρχές ανέλκυσαν το «Ναυτίλο» και τον ρυμούλκησαν μέχρι το λιμάνι για να τον ερευνήσουν εξονυχιστικά, ενώ η αστυνομία εξέφρασε αργότερα την υποψία ότι ο ίδιος ο Μάντσεν ίσως βύθισε το σκάφος για να καλύψει τα πειστήρια του εγκλήματος.

H Κιμ Γουόλ γεννήθηκε στη Σουηδία και σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics, στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στη Σορβόννη στο Παρίσι. Περνούσε το χρόνο της ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Πεκίνο και έγραφε άρθρα για τους New York Times, το περιοδικό Time και τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο Μάντσεν είχε ναυπηγήσει τον μήκους 18 μέτρων και με εκτόπισμα 40 τόνων Ναυτίλο -που πήρε το όνομά του από το υποβρύχιο του κάπτεν Νέμο στις «20.000 λεύγες κάτω από τη Θάλασσα»- συγκεντρώνοντας 200.000 δολάρια σε διαδικτυακό έρανο το 2008.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου