ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Να αποφευχθούν οι κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας

οηε-να-αποφευχθούν-οι-κυρώσεις-κατά-τη-358835

Με δεδομένο ότι η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, η επιβολή κυρώσεων εις βάρος της «θα επιδεινώσει την κατάσταση για τον λαό της Βενεζουέλας, ο οποίος ήδη υποφέρει από τον φοβερό πληθωρισμό και την έλλειψη πρόσβασης σε επαρκείς ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων», δήλωσε ο Ίντρις Τζαζάιρι, ερευνητής του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο ειδικός κάλεσε «όλες τις χώρες να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων εκτός εάν αυτές έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως απαιτείται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ κρατών για να εξευρεθούν λύσεις «στις μεγάλες και πραγματικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα.

Εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων που ταλανίζουν τη χώρα από την 1η Απριλίου, που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κατά της κυβέρνησης Μαδούρο, εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 125 άνθρωποι, και από τις δύο πλευρές.

Ήδη η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος οκτώ αξιωματούχων της Βενεζουέλας που διαδραμάτισαν ρόλο στη συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης, αποφεύγοντας ωστόσο να θέσει στο στόχαστρο τον ζωτικής σημασίας πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας.

Ωστόσο, υπάρχει διεθνής κατακραυγή, καθώς η Συντακτική Συνέλευση, που άρχισε τις εργασίες πριν από μία εβδομάδα, αναμένεται να αναθεωρήσει το Σύνταγμα δίνοντας ευρύτερες εξουσίες στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκρινε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας κάνουν συστηματική χρήση υπέρμετρης βίας για την καταστολή των διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, ενώ έχουν συλλάβει αυθαίρετα 5.000 ανθρώπους από τον Απρίλιο, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι.

Έκθεση, πάντως, που έχει επικριθεί για μονομέρεια, διότι δεν εξηγεί τους θανάτους υποστηρικτών του προέδρου Μαδούρο.

Πηγή: efsyn.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου