ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες Βορειοκορεάτες με υψωμένες γροθιές στο πλευρό του Κιμ Γιονγκ Ουν απειλούν τις ΗΠΑ

χιλιάδες-βορειοκορεάτες-με-υψωμένες-362158

Μια λαοθάλασσα πλημμύρισε το κέντρο της Πιονγιάνγκ, αψηφώντας τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα «με φωτιά και οργή που όμοιές τους δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος».

Δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες με υψωμένες τις γροθιές και κρατώντας πλακάτ με προπαγανδιστικά συνθήματα κατέκλυσαν χθες την πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, ενώ εργάτες με λευκά πουκάμισα ανέμιζαν σημαίες υπό τα χειροκροτήματα της ελίτ του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε ως απάντηση στην πολεμική ρητορική της Ουάσγικτον και στο νέο γύρο αυστηρών κυρώσεων που ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Πιονγιάνγκ ετοιμάζει πυρετωδώς το σχέδιο επίθεσης στη νήσο Γκουάμ

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε ως «ένα σωρό ανοησίες» τις απειλές του Τραμπ, προσθέτοντας ότι «μόνο η απόλυτη ισχύς μπορεί να ασκήσει πάνω του επίδραση». Και αποκάλυψε διά στόματος του στρατηγού Κιμ Ράεκ Γκιόμ το σχέδιο της να επιτεθεί με τέσσερις πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Hwasong – 12 κοντά στη νήσο Γκουάμ, επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό.

Η δήλωση αυτή κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο τις εντάσεις των τελευταίων ημερών μετά το μπαράζ των εκατέρωθεν απειλών. Αν και η πιθανότητα μιας πυρηνικής σύρραξης φαντάζει ακόμη απομακρυσμένη, τα σχόλια έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ, την Ασία και ολόκληρο τον πλανήτη.

Επιμένει στην πολεμική ρητορική ο Τραμπ

Ο Τραμπ επανήλθε χθες με νέες απειλές αναφερόμενος στην ισχύ του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, που είναι σήμερα «μεγαλύτερη παρά ποτέ». Αλλά τα σχόλιά του στο Twitter ήλθαν να εντείνουν τη σύγχυση ως προς το πώς ακριβώς προσεγγίζει η κυβέρνησή του την απειλή από τις διαρκώς αυξανόμενες πυρηνικές δυνατότητες της Πιονγιάνγκ, καθώς οι κορυφαίοι σύμβουλοί του σε θέματα εθνικής ασφάλειας έστελναν αντικρουόμενα μηνύματα, άλλοι σημαίνοντας συναγερμό και άλλοι επιχειρώντας να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη.

Αν ο στόχος του Τραμπ με τη σκληρή ρητορική του τελευταίου 48ώρου ήταν να τρομάξει τη Βόρεια Κορέα, μάλλον απέτυχε, διεμήνυσε ο στρατηγός Κιμ Ράεκ Γκιομ: «Υγιής διάλογος μ’ έναν τέτοιο άνθρωπο που στερείται λογικής δεν είναι εφικτός και μόνον η απόλυτη ισχύς μπορεί να ασκήσει επίδραση πάνω του».

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ο στρατηγός είπε ότι η εκτόξευση των πυραύλων που θα πέσουν 30-40 χλμ ανοικτά των ακτών της νήσου Γκουάμ θα είναι «μια αποτελεσματική θεραπεία για τον περιορισμό των ξέφρενων κινήσεων των ΗΠΑ στο νότιο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου και στη γύρω περιοχή».

Παιχνίδια στην άμμο σε παραλία της νήσου Γκουάμ, που βρίσκεται στο σταυρόνημα της Βόρειας Κορέας

Το Γκουάμ απέχει κάπου 3.400 χιλιόμετρα από την κορεατική χερσόνησο και αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά απίθανο η Πιονγιάνγκ να διακινδυνεύσει την καταστροφή της εξαπολύοντας προληπτική επίθεση σε Αμερικανούς πολίτες. Εξάλλου δεν είναι σαφές πόσο αξιόπιστοι είναι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι έναντι ενός τόσο μακρινού στόχου, αν και κανείς δεν μπορεί να διαγράψει εντελώς τον κίνδυνο.

Αντικρουόμενα μηνύματα από την Ουάσιγκτον

Η αποκάλυψη από την Βόρεια Κορέα των λεπτομερειών του σχεδίου πιθανής επίθεσης κοντά στο Γκουάμ έγινε την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι σύμβουλοί του έστελναν αντικρουόμενα μηνύματα.

Με τα tweet του για την πυρηνική ισχύ των ΗΠΑ ο Τραμπ ενέτεινε τις ανησυχίες ότι ωθεί την αντιπαράθεση με τον Βορεικορεάτη δικτάτορα σε αχαρτογράφητα κι ακόμη πιο επικίνδυνα νερά. Αν και η πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις αντιμαχόμενες πλευρές φαντάζει απόμακρη λόγω της καταστροφής που θα ακολουθούσε, η ρητορική του Ρεπουμπλικανού προέδρου φούντωσε τους φόβους για ένα «ατύχημα» ή μια «παρεξήγηση» που θα πυροδοτήσει μια σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών.

Τίλερσον: «Να κοιμηθούν ήσυχοι οι Αμερικανοί»

Μετά τις απειλές της Βόρειας Κορέας για επίθεση κατά του Γκουάμ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ από τη σύνοδο της ASEAN στη Μανίλα ο Ρεξ Τίλερσον αναγνώρισε στον Τραμπ ότι έστειλε ένα αναγκαίο ισχυρό μήνυμα στον Κιμ για την «αδιαμφισβήτητη» ικανότητα αυτοάμυνας των ΗΠΑ. αλλά και για να αποτραπούν τυχόν «λανθασμένοι υπολογισμοί» από μέρους του κομμουνιστικού καθεστώτος. Από την άλλη, όμως, ο Αμερικανός υπ Εξ επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν στέλνουν μήνυμα ότι κινούνται στην κατεύθυνση ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

«Να κοιμηθούν ήσυχοι οι Αμερικανοί», είπε ο Τίλερσον. «Εξ’ όσων έχω δει και γνωρίζω δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι η κατάσταση άλλαξε δραματικά το τελευταίο 24ωρο.»

Αμερικανός υπουργός Άμυνας: «Κιμ, μην αυτοκτονήσεις…»

Αλλά δεν πρόλαβε ο Τίλερσον να ρίξει τους τόνους κι ο υπουργός Άμυνας ανέβασε και πάλι την ένταση.

Απηχώντας την πολεμική ρητορική του Τραμπ ο Τζιμ Μάτις κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και «να σταματήσει να μελετά κινήσεις που θα οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος της και στην καταστροφή του λαού της.»

«Την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση μέσω διπλωματικών μέσων αυτής της παγκόσμιας απειλής, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνδυασμένς συμμαχικές δυνάμεις διαθέτουν τώρα τις πλέον ακριβείς, ισχυρές αμυντικές και επιθετικές ικανότητες στη Γη», επεσήμανε, τονίζοντας ότι η Πιονγιάνγκ όπως και νά’ χει θα βγει χαμένη είτε σε σύρραξη που θα προκαλέσει είτε σε μια εξοπλιστική κούρσα.

Κατά πόσον τώρα θα πρέπει να εκληφθούν στα σοβαρά όλες αυτές οι πολεμόχαρες δηλώσεις παραμένει άγνωστο.

Οι αγορές αντέδρασαν με σχετική ηρεμία στο μπαράζ των εκατέρωθεν απειλών

Στο Πεντάγωνο δεν υπήρχαν ενδείξεις επείγοντος σχεδιασμού πολεμικών κινήσεων, ούτε ανάπτυξης νέων δυνάμεων στην περιοχή του Ειρηνικού. Ενώ το αεροπλάνο που μετέφερε τον Τίλερσον σταμάτησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, για ανεφοδιασμό σε καύσιμα στο Γκουάμ – το ίδιο νησί που απειλεί να πλήξει με τους πυραύλους της η Πιονγιάνγκ.

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για την «απερίσκεπτη ρητορική» του Προέδρου

Η σκληρή ρητορική του Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των πολιτικών του αντιπάλων στις ΗΠΑ και ανησυχία στους συμμάχους και εταίρους στην Ασία, τις χώρες δηλαδή με τις οποίες θα πρέπει να συνεργαστεί η Ουάσιγκτον για να αποτρέψει μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Βόρεια Κορέα.

Συστοιχίες πυραύλων Patriot έχουν αναπτυχθεί στον περίβολο του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας στο Τόκυο

Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ επέκρινε τον Τραμπ λέγοντας ότι «η απερίσκεπτη ρητορική δεν είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική που θα κρατήσει ασφαλή την Αμερική», ενώ η Δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν είπε ότι η κατάσταση απαιτεί διπλωματικό χειρισμό, «όχι εκτόξευση απειλών».

Από την άλλη πλευρά ένας μόνιμος επικριτής της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ και από τα «γεράκια» των Ρεπουμπλικανών, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, έσπευσε στο πλευρό του Προέδρου τονίζοντας ότι κατά τη γνώμη του ο Τραμπ δεν μπλοφάρει όταν μιλά για «φωτιά και οργή». «Βασικά χάραξε μια κόκκινη γραμμή» τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στην Πιονγιάνγκ να αποκτήσει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή ικανό να πλήξει τις ΗΠΑ, δήλωσε.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου