ΔΙΕΘΝΗ

«Βράζει» ο αραβικός κόσμος

βράζει-ο-αραβικός-κόσμος-505609

Σφόδρα καταδικάζει ο Μπαράκ Ομπάμα τα σχέδια εκκλησίας βαπτιστών με μόλις 50 πιστούς για τη δημόσια καύση του Κορανίου στην ένατη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. «Είναι χρυσωρυχείο στρατολόγησης για την Αλ Κάιντα» λέει ο Αμερικανός πρόεδρος, ενόσω διογκώνεται η διεθνής κατακραυγή και μεγαλώνουν οι φόβοι για τις συνέπειες των σχεδίων του φανατικού πάστορα της Φλόριντα Τέρι Τζόουνς.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε ότι τα σχέδια καύσης του Κορανίου αποτελούν «φλέβα χρυσού» για την Αλ Κάιντα• κάλεσε τον πάστορα να επανεξετάσει την απόφασή του, τονίζοντας ότι εάν υλοποιηθούν τα σχέδια θα κινδυνεύσει το προσωπικό των ΗΠΑ που υπηρετεί σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

«Είναι χρυσωρυχείο στρατολόγησης για την Αλ Κάιντα» δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλημέρα Αμερική του δικτύου ABC. «Μπορεί να έχουμε σοβαρά επεισόδια βίας σε τόπους όπως το Πακιστάν ή το Αφγανιστάν. Μπορεί να αυξήσει τη στρατολόγηση ατόμων πρόθυμων να ανατιναχτούν σε αμερικανικές πόλεις ή ευρωπαϊκές πόλεις» προειδοποίησε.

«Είναι μια καταστροφική χειρονομία και εντελώς αντίθετη στις αξίες της Αμερικής» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ως ανώτατος διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, θα ήθελα να πω [στον πάστορα Τέρι Τζόουνς ότι αυτό το κόλπο για το οποίο μιλάει θέτει αληθινά σε κίνδυνο τους ένστολους νέους άνδρες και γυναίκες μας» προσέθεσε.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο της εκκλησίας «ασεβές και ντροπιαστικό», ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δώσει εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις πρεσβείες των ΗΠΑ στις μουσουλμανικές χώρες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις αμερικανικές πρεσβείες να αξιολογήσουν την απειλή που μπορεί να αντιπροσωπεύει γι’ αυτές το σχέδιο για το κάψιμο του Κορανίου το Σάββατο, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πολλές διπλωματικές εκπροσωπήσεις έχουν ήδη «δημοσιεύσει προειδοποιήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ.

Το κάψιμο του Κορανίου έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου, ένατη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001, γύρω στις 18.00 (τοπική ώρα, 01.00 ώρα Ελλάδος της 12ης Σεπτεμβρίου) στο Γκέινσβιλ της Φλόριντας.

Ο πάστορας Τζόουνς της εκκλησίας Dove World Outreach Center στη Φλόριντα δήλωσε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του, σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην εφημερίδα USA Today, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει τα σχέδια του, αν επικοινωνούσε με τις αμερικανικές αρχές.

«Αυτό σίγουρα θα μας κάνει να σκεφτούμε. Είναι αυτό που κάνουμε αυτήν την στιγμή. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγνοήσουμε μία τέτοια έκκληση» δήλωσε ο πάστορας στην εφημερίδα, αναφέροντας ότι δεν έχει επικοινωνήσει ούτε με τον Λευκό Οίκο, ούτε με το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε με το Πεντάγωνο.

Την ίδια ώρα, δεύτερος πάστορας από το Τενεσί, ο Μπομπ Όλντ της εκκλησίας Disciples of Christ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει και εκείνος να κάψει το Κοράνι το Σάββατο.

Σφοδρή είναι η αντίδραση τόσο από τις μουσουλμανικές χώρες, όσο και από το ΝΑΤΟ, ευρωπαϊκά κράτη και τα Ηνωμένα Έθνη.

H Interpol προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για την πραγματοποίηση περισσότερων τρομοκρατικών επιθέσεων σε περίπτωση που διεξαχθεί το κάψιμο του Κορανίου είναι αυξημένος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου