ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Τεμέρ γλίτωσε την παραπομπή σε δίκη για διαφθορά

βραζιλία-ο-πρόεδρος-τεμέρ-γλίτωσε-την-372558

Ισχυρότατο πλήγμα δέχθηκε χθες η αξιοπιστία του κογκρέσου της Βραζιλίας, καθώς ο πρόεδρος της χώρας σε μια θυελλώδη συνεδρίαση εξασφάλισε αρκετές ψήφους για να αποφύγει την παραπομπή του σε δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο με την κατηγορία της διαφθοράς, παρά την αντίθετη γνώμη που εξέφρασε σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 81% των πολιτών της χώρας.

Στην ψηφοφορία παρόντες ήταν 488 βουλευτές, επί συνόλου 513. 263 – περισσότεροι από τους μισούς δικούς του- ψήφισαν κατά της παραπομπής του Μισέλ Τέμερ και 227 υπέρ – πολλοί λιγότεροι από τις 342 ψήψους (δύο τρίτα επί συνόλου 513) που χρειαζόταν η αντιπολίτευση για να προωθηθεί η υπόθεση δωροδοκίας στο ανώτατο δικαστήριο- γλιτώνοντας έτσι τον συντηρητικό πρόεδρο -τουλάχιστον προς το παρόν- από μια πιθανή αναστολή άσκησης των καθηκόντων του πριν την έναρξη μιας δίκης διάρκειας 180 ημερών.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης ύψωσαν πλακάτ που έγραφαν «Έξω ο Τεμέρ», ενώ επεδείκνυαν και μια βαλίτσα με ψεύτικα χαρτονομίσματα, π[ου έφεραν πάνω τους τη φωτογραφία του προέδρου της χώρας

Η συνεδρίαση της Βουλής ήταν επεισοδιακή με φωνές και προπηλακισμούς μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης είχαν φέρει φουσκωτές κούκλες που θύμιζαν τον πρώην πρόεδρο Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9,5 ετών για διαφθορά και αναμένει το αποτέλεσμα της έφεσης.

«Θέλω να οικοδομήσω μια καλύτερη χώρα για όλους τους Βραζιλιάνους, ειρηνική, δίκαιη χωρίς μίση και μνησικακίες. Είναι το πεπρωμένο μας να είμαστε μια μεγάλη χώρα. Με την υποστήριξη που μου παρείχε η βουλή θα περάσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στη χώρα μας. Η Βραζιλία είναι έτοιμη να πορευθεί στο δρόμο της ανάπτυξης», δήλωσε ο Τέμερ μετά την ψηφοφορία κι ορκίστηκε να ολοκληρώσει τη θητεία του, που λήγει τον Δεκέμβριο του 2018.

Πολλοί απ’ τους βουλευτές του που ψήφισαν κατά της παραπομπής του σε δίκη αναγνώρισαν μεν την ανάγκη δικαστικής έρευνας, αλλά υποστήριξαν ότι η αποπομπή του προέδρου θα βύθιζε τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική στασιμότητα.

Ο Τέμερ, όπως και αρκετοί υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι, εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras. Κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με ποσό της τάξης των 12 εκατομμυρίων δολαρίων από το αφεντικό της JBS, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας συσκευασίας κρεάτων.

Η δημοτικότητα του κεντροδεξιού Τέμερ, ο οποίος βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα της λατινοαμερικανικής χώρας για μόλις έναν χρόνο, διολισθαίνει στα τάρταρα, καθώς το 90% των Βραζιλιάνων δεν διαθέτει καμία εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν εδώ και καιρό την απομάκρυνση του δεύτερου προέδρου της χώρας που περνά από διαδικασία παραπομπής σε δίκη μέσα σε ένα χρόνο. Όμως ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει τώρα να περιμένει το τέλος της θητείας του Τέμερ και την αποχώρησή του από την προεδρία, αν θέλει να κινήσει την ποινική διαδικασία εις βάρος του.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου