ΔΙΕΘΝΗ

Αμφισβητεί την 11η Σεπτεμβρίου

αμφισβητεί-την-11η-σεπτεμβρίου-490553

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ αμφισβήτησε εκ νέου την επίσημη εκδοχή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί ότι χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα τις επιθέσεις για να επέμβουν στο Αφγανιστάν.

"Κάτι συμβαίνει στη Νέα Υόρκη και ουδείς γνωρίζει ακόμη ποιοι ήταν οι βασικοί δράστες. Σε καμιά ανεξάρτητη πλευρά δεν δόθηκε άδεια να προσπαθήσει να βρει την ταυτότητα των δραστών", δήλωσε ο Αχμαντινεζάντ στη διάρκεια συνάντησης του με δημοσιογράφους.

Μετά τις επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, κατά τις οποίες σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, "αυτοί (οι Αμερικανοί) είπαν ότι τρομοκράτες κρύβονταν στο Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ κινητοποίησε όλα τα μέσα του και επιτέθηκε στη χώρα αυτή", πρόσθεσε.

Ο Αχμαντινεζάντ έχει ήδη χαρακτηρίσει "ψέμα" την αμερικανική εκδοχή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, την ευθύνη, ωστόσο, των οποίων ανέλαβε το εξτρεμιστικό δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν που φέρεται να κρύβεται μετά τις επιθέσεις αυτές στη μεθόριο Αφγανιστάν – Πακιστάν.

Κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι σπείρει τη διχόνοια στις χώρες της περιοχής του Κόλπου. "Οι αποικιοκρατικές δυνάμεις επιδιώκουν να προκαλούν την ένταση στην περιοχή για να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των χωρών της", είπε ο Αχμαντινεζάντ.

"Λένε ότι δύο χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δίδυμους πύργους. Ωστόσο στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον 110.000 έχουν σκοτωθεί", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ιράν που πραγματοποίησε χθες σύντομης διάρκειας επίσκεψη στη Ντόχα.

Ο ιρανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας "νέας παγκόσμιας τάξης" που να βασίζεται στη "δικαιοσύνη" και τη "φιλία" και όχι στην ηγεμονία των μεγάλων δυνάμεων.

Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός

Η συνολική παραγωγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού από το Ιράν έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% από τον Μάιο, αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Η ΙΑΕΑ ανέφερε ότι η Τεχεράνη παρεμποδίζει την επιθεώρηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

Στην εμπιστευτική έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι η ΙΑΕΑ εξακολουθεί να ανησυχεί για πιθανές δραστηριότητες του Ιράν για την ανάπτυξη πυρηνικής κεφαλής για πύραυλο.

Και όλα αυτά την ώρα που η διεθνής κοινότητα επιβάλλει συνεχώς νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Η νέα αυτή έκθεση αναμένεται να αυξήσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου