ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ένα αυτοκίνητο που… πίνει ουίσκι! (vid)

ένα-αυτοκίνητο-που-πίνει-ουίσκι-vid-388678

Η αγορά βιοκαυσίμων φαίνεται πως ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια και μία σκωτσέζικη εταιρεία θέλησε να φτιάξει με τα συστατικά ενός ουίσκι!

Όλοι γνωρίζουν τι εστί ουίσκι και πως η υπερβολική κατανάλωσή του, όπως και κάθε αλκοολούχου ποτού, δεν κάνει καλό στο τιμόνι. Όμως, πως θα σας φαινόταν, αν το αυτοκίνητό σας… έπινε ουίσκι; Τι εννοούμε;

Η σκωτσέζικη εταιρεία Celtic Renewables πρωτοπόρησε με την τεχνολογία, η οποία μπορεί να μετατρέψει το ουίσκι σε βιοκαύσιμα. Συγκεκριμένα, για βασικά συστατικά χρησιμοποιούνται απομεινάρια από κόκκους κριθαριού, που ονομάζονται draff.

Αυτά αναμειγνύονται με pot ale, που είναι ένα υγρό υποπροϊόν, από το οποίο μπορείς να φτιάξεις ουίσκι, ώστε από το μίγμα να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, στο μέλλον όλα τα υποπροϊόντα από σκωτσέζικα ουίσκι θα μπορούσαν να φτιαχτούν σε εκατομμύρια λίτρα βιοκαυσίμων, αφού τα απόβλητα από ένα μόνο αποστακτήριο θα μπορούσαν να παράγουν μισό εκατομμύρια λίτρα βιοκαυσίμου.

Βέβαια, το ερώτημα είναι κατά πόσο θα έχει αυτό απήχηση και η απάντηση έρχεται με αριθμούς, αφού το 2016 η παγκόσμια αγορά κόστιζε 168 δις δολάρια και από το 2024 εκτιμάται ότι η αξία θα… εκτοξευθεί στα 246 δις δολάρια. Τέλος, να σημειωθεί ότι θα υπάρχει η δυνατότητα τα βιοκαύσιμα να χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου