ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει τη συμβολική ψηφοφορία εναντίον του Μαδούρο

ο-λευκός-οίκος-χαιρετίζει-τη-συμβολικ-390618

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε χθες Δευτέρα την υποστήριξή του στη συμβολική ψηφοφορία εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο που οργάνωσε η αντιπολίτευση, σύμφωνα με την οποία συμμετείχαν στη διαδικασία 7,2 εκατομμύρια πολίτες, εκτιμώντας ότι με αυτή έγινε μια «αναμφίβολη δήλωση» καταδίκης της κυβέρνησης.

«Συγχαίρουμε τους πολίτες της Βενεζουέλας για τη σημαντική συμμετοχή στο δημοψήφισμα» που διεξήχθη την Κυριακή στη χώρα, δήλωσε ο Σον Σπάισερ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Καταδικάζουμε όλα τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν οι τραμπούκοι στην υπηρεσία της κυβέρνησης εναντίον αθώων ψηφοφόρων», πρόσθεσε ο ίδιος. Κάλεσε ακόμη να προκηρυχθούν άμεσα «ελεύθερες εκλογές».

Ενθαρρυμένη τη μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία, η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά την «τελική επίθεσή» της στην προσπάθειά της να εμποδίσει το σχέδιο του σοσιαλιστή προέδρου Μαδούρο για την αναθεώρηση του Συντάγματος και κάλεσε να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και σε μια 24ωρη γενική απεργία μεθαύριο Πέμπτη.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες από τα 19 εκατομμύρια ψηφοφόρους πήραν μέρος στη διαδικασία, η οποία οργανώθηκε χωρίς την έγκριση των αρχών και νομικά δεν είναι δεσμευτική. Το 98,3% από τους ανθρώπους που συμμετείχαν απέρριψε το σχέδιο του προέδρου για τη σύγκληση μιας Συντακτικής Συνέλευσης. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τη διαδικασία και το αποτέλεσμά της «απάτη».

Έπειτα από τρεις και πλέον μήνες βίαιων διαδηλώσεων, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 96 άνθρωποι, η συμμαχία που οργάνωσε την ψηφοφορία, το Στρογγυλό Τραπέζι για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD), ελπίζει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές πριν από το πέρας της θητείας του Νικολάς Μαδούρο, τον Δεκέμβριο του 2018.

Η Συντακτική Συνέλευση, τα 545 μέλη της οποίας αναμένεται να εκλεγούν την 30ή Ιουλίου, έχει στόχο σύμφωνα με την κυβέρνηση να επαναφέρει την κοινωνική ειρήνη και την οικονομική σταθερότητα στη χώρα. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της θεωρεί ότι ο πραγματικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να παρακάμψει το κοινοβούλιο, όπου απέκτησε την πλειοψηφία των εδρών το 2016 έπειτα από 17 χρόνια κυριαρχίας των τσαβίστας.

Η αντιπολίτευση επιρρίπτει στην κυβέρνηση την ευθύνη για την οικονομική κρίση που πλήττει τη Βενεζουέλα, όπου ο πληθωρισμός είναι τριψήφιος και καταγράφονται ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου