ΔΙΕΘΝΗ

Επιστροφή στην ειρηνευτική διαπραγμάτευση

επιστροφή-στην-ειρηνευτική-διαπραγμ-496374

Με ελπίδες για ένα μέλλον ειρήνης άρχισαν στην Ουάσινγκτον οι απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό έπειτα από τέλμα διετίας. Οι ηγέτες Ισραηλινών και Παλαιστινίων ήλθαν χθες ενώπιος ενωπίω στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Χίλαρι Κλίντον να δεσμεύεται πως η Αμερική θα είναι εταίρος στην ειρήνη, αλλά δεν θα επιβάλει λύση.

«Ανοίγοντας» την απευθείας διαπραγμάτευση η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε πως και μόνο αυτή καθαυτή η παρουσία των δύο ηγετών αποτελεί βήμα προς την ειρήνη.

«Με το να βρίσκεστε εδώ σήμερα, έχετε κάνει αμφότεροι ένα σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση των λαών σας από τα δεσμά μιας ιστορίας που δεν μπορούμε να αλλάξουμε και προς ένα μέλλον ειρήνης και αξιοπρέπειας που μόνο εσείς μπορείτε να δημιουργήσετε» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε ότι η ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο με «αμοιβαίες και οδυνηρές» υποχωρήσεις από αμφότερες τις πλευρές. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να διασχίσει πολύ δρόμο σε σύντομο διάστημα με στόχο την ειρήνη.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσει τις εποικιστικές δραστηριότητες.

«Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της να σταματήσει όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες και να άρει το εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας» δήλωσε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος επέμεινε στην απόρριψη της βίας. «Θεωρούμε την ασφάλεια βασική και ζωτική τόσο για εμάς όσο και για εσάς και εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πράττει κατά της ασφάλειας σας και της δικής μας» σημείωσε ο Μ. Αμπάς.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα εργαστεί σοβαρά για την ασφάλεια, ενώ σημείωσε ότι η έρευνα σχετικά με την δολοφονική επίθεση στην Χεβρώνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για «το θάρρος και τη δέσμευσή τους» κατά την έναρξη του απευθείας διαλόγου με το Ισραήλ.

«Αν προχωρήσετε με καλή πίστη μπορούμε να λύσουμε όλα τα βασικά θέματα μέσα σε ένα χρόνο» δήλωσε.

Απευθυνόμενη στη συνέχεια «στους λαούς της περιοχής» η Κλίντον τόνισε: «Κρατάτε στα χέρια σας το μέλλον του λαού σας και των οικογενειών σας». Και λέγοντας ότι κατανοεί «τις απογοητεύσεις του παρελθόντος», συνέχισε: «Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας και την υπομονή σας. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς εσάς».

Η απευθείας διαπραγματεύσεις άρχισαν χθες το απόγευμα στην αίθουσα Βενιαμίν Φραγκλίνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Χίλαρι Κλίντον κάθισε ανάμεσα στους Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς και οι αντιπροσωπείες έλαβαν τη θέση τους γύρω από τραπέζι.

Η πρώτη αυτή σύνοδος θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες μετά τις εναρκτήριες ομιλίες των τριών ηγετών. Η αμερικανική διπλωματία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Νετανιάχου και Αμπάς να μένουν μόνοι τους κατά περιόδους.

"Να μη χαθεί η ευκαιρία"

"Οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν μία ειρηνευτική συμφωνία εντός ενός έτους", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, καλώντας τις δύο πλευρές να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τις ξεχωριστές συνομιλίες που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Λευκό Οίκο, πριν από την επίσημη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό.

"Όπως είπα στον καθένα τους σήμερα, αυτή η ευκαιρία μπορεί να μην ξαναδωθεί σύντομα. Δεν μπορούν να την αφήσουν να φύγει", δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου