ΔΙΕΘΝΗ

«Χαστούκι» για τις απελάσεις Ρομά

χαστούκι-για-τις-απελάσεις-ρομά-481601

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων επικρίνει τη Γαλλία για την καταστολή των Ρομά και καλεί την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί να προσπαθήσει να ενσωματώσει τα μέλη της μεγαλύτερης εθνοτικής μειονότητας της ΕΕ αντί να τα στέλνει πίσω στην ανατολική Ευρώπη.

Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μερικοί από τους εκατοντάδες Ρομά που μεταφέρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αεροπορικώς στη Ρουμανία -στο πλαίσιο αυτού που η Γαλλία αποκαλεί εθελοντικό πρόγραμμα επαναπατρισμού- δεν είχαν πλήρως ενημερωθεί για τα δικαιώματά τους, ούτε είχαν ελεύθερα συγκατατεθεί.

Οι εμπειρογνώμονες κάλεσαν επίσης την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί να καταπολεμήσει αυτό που χαρακτηρίζουν ανησυχητική άνοδο του ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου εκ μέρους μερικών πολιτικών.
Η Γαλλία «σέβεται σχολαστικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία» και «τις διεθνείς δεσμεύσεις της» όσον αφορά τους Ρομά, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στο αίτημα του ΟΗΕ να αποφεύγει τις μαζικές απελάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου