ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις Πούτιν για ολέθρια επακόλουθα σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

προειδοποιήσεις-πούτιν-για-ολέθρια-ε-430525

Αναφερόμενα στην προετοιμασία της συνέντευξης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον Όλιβερ Στόουν, τα αμερικανικά Μέσα αποκάλυψαν ότι οι δυο τους παρακολούθησαν την ταινία του Stanley Kubrick «Dr. Strangelove» με τον Πήτερ Σέλερς, του 1964, που αναφέρεται στην πραγματοποίηση πυρηνικής σύγκρουσης ΗΠΑ- ΕΣΣΔ.

Η μετάδοση της συνέντευξης ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα επεισόδια από το Showtime.

Όπως ακούγεται να λέει στη συνέντευξη ο Πούτιν, «ο Stanley Kubrick είχε προβλέψει εκείνα τα απευκταία ενδεχόμενα, που σήμερα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα, επειδή υπάρχουν πλέον ’’σοφιστικέ’’ και πολύπλοκα όπλα.

»Όσο για το ενδεχόμενο πιθανής σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας, η ιστορία έχει δείξει πως σε παρόμοιες κρίσεις, που συχνά συμβαίνουν όταν φτάσουμε κοντά στη φάση της “θερμής αντιπαράθεσης” (πολέμου), πάντοτε βρίσκουμε λύσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

»Όλοι μπορούμε ξεκάθαρα να καταλάβουμε πως ΗΠΑ και Ρωσία είναι δύο υπερδυνάμεις με στρατηγικά και τακτικά πυρηνικά όπλα, και ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης, όχι σε επίπεδο περιφερειακού πολέμου αλλά παγκόσμιας σύρραξης, θα οδηγήσει σε καταστροφή της ανθρωπότητας».

Για να καταλήξει πως «η αμερικανική ηγεσία θα πρέπει να το λάβει αυτό υπ’ όψιν της».

Αναφερόμενος στην τωρινή κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Πούτιν είπε πως «αν η αμερικανική στρατηγική απέναντι στη Μόσχα έχει στόχο να την οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση για να ανατρέψει την κυβέρνησή της, προκειμένου να ελέγξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, τότε είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμη».

«Πιστεύω πως αυτή είναι λανθασμένη πολιτική, επειδή αυτή η αντιμετώπιση των σχέσεων με τη Ρωσία δεν βλέπει προς το μέλλον, επειδή δεν διακρίνει τα επακόλουθα» πρόσθεσε.

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, ο Πούτιν είπε στον Στόουν: «Μ’ αρέσει ο πατριωτισμός του Μακέιν και η σταθερότητα στις απόψεις του, αλλά ζει στο παρελθόν».

Υπενθυμίζεται πως ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μακέιν είναι από τους δριμύτερους επικριτές του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Στην ερώτηση του σκηνοθέτη αν οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν κυρίαρχη δύναμη έπειτα από «θερμό πόλεμο» με τη Ρωσία, απάντησε: «Ουδείς θα μπορέσει να επιβιώσει ύστερα από παρόμοια ενδεχόμενη σύγκρουση».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως «ψάχνει να βρει εχθρούς για να δικαιολογεί την ύπαρξή του». Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα του ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για βελτίωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων.

Πούτιν: Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τους τρομοκράτες στην Τσετσενία

Ο Πούτιν ρίχνει το φταίξιμο στις ΗΠΑ για την ανάπτυξη της al-Qaeda, με στόχο να πολεμήσουν τα σοβιετικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς Showtime, που μεταδόθηκε χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ανάπτυξη των ισλαμικών εξτρεμιστικών ομάδων, ξεκινώντας από την Al-Qaeda, για να προσθέσει πως «οι ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν προβλέψει πως ενισχύοντας φανατικούς ισλαμιστές σταδιακά θα έχαναν το έλεγχό τους».

Επίσης, ο Πούτιν μιλώντας στον Όλιβερ Στόουν κατηγόρησε τη CIA πως είχε χρηματοδοτήσει «ισλαμικά μαχητικά κινήματα», τα οποία αποκαλούσε «αντιπολίτευση» στην Τσετσενία του Βορείου Καυκάσου, στη διάρκεια των δύο πολέμων εκεί.

Είπε ακόμη ότι είχε έρθει σε σύγκρουση με τον τότε πρόεδρο George W. Bush, κατηγορώντας τον ότι ενισχύει τους εξτρεμιστές στην Τσετσενία, για να πάρει την απάντηση: «Αντιμετώπισε το πρόβλημα».

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου