ΔΙΕΘΝΗ

Οπαδοί του Ναβάλνι διαδηλώνουν κατά της διαφθοράς σε ολόκληρη τη χώρα

οπαδοί-του-ναβάλνι-διαδηλώνουν-κατά-τ-432588

Η αστυνομία στη ρωσική Άπω Ανατολή συνέλαβε αρκετά άτομα που μετείχαν σε πορείες στο πλαίσιο πανεθνικών κινητοποιήσεων κατά της διαφθοράς, τις οποίες οργάνωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι μαζί με οπαδούς του.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Μπλαγκοβεστσένσκ, ενώ δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν με διαδηλωτές καθώς εκατοντάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους του Βλαδιβοστόκ και συνέλαβαν απροσδιόριστο αριθμό ανθρώπων.

Βίντεο απ’ τις συγκρούσεις δείχνει αστυνομικούς με γκλομπς να σέρνουν δύο νεαρά άτομα απ’ το πλήθος των διαδηλωτών, που φωνάζουν «ντροπή!»

Μεγάλο πλήθος εμφανίστηκε στη διαδήλωση στο Μπαρνολ, πρωτεύουσα της περιοχής Αλτάι Κρατζ, που συνορεύει με το Καζακστάν, ενώ πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις απ’ το Καζάν και το Ταταρσάτν μέχρι τις ακτές του Ειρηνικού.

Οι διαδηλώσεις στην Άπω Ανατολή και τη Σιβηρία έγιναν ενόψει της προγραμματισμένης για το μεσημέρι πορείας στη Μόσχα, που ο Ναβάλντι σχεδιάζει να γίνει σε κεντρικό δρόμο αψηφώντας την απαγόρευση των αρχών.

O Αλεξέι Ναβάλνι

Οι αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας έδωσαν άδεια για να γίνει η συγκέντρωση εκτός του κέντρου της πόλης, αλλά ο Ναβάλνι είπε χθες ότι μεταθέτει την πορεία στην οδό Τβέρσκαγια που οδηγεί στο Κρεμλίνο. Η εισαγγελία προειδοποίησε ότι θα είναι παράνομες «οποιεσδήποτε προσπάθειες να γίνει πορεία στην οδό Τβέρσκαγια χωρίς την έγκριση των αρχών κι ότι «τα όργανα της επιβολής του νόμου θα αναγκαστούν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα».

Διαδηλώσεις γίνονται ή προγραμματίζονται σε πάνω από 200 πόλεις και κωμοπόλεις κατά του συστήματος διαφθοράς και νεποτισμού υπό τον Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως καταγγέλλει ο Ναβάλνι.

Σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου ο Ναβάλνι θέλει να κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους και προσπαθεί να κερδίσει έδαφος μετά τις πανεθνικές διαδηλώσεις του Μαρτίου, όπου συμμετείχαν μεγάλα πλήθη και συνελήφθησαν πάνω από 1.000 άτομα μόνον στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που φυλακίστηκε για 15 ημέρες.

Πηγή: iefimerida.g

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου