ΔΙΕΘΝΗ

Γείτονες μακελάρηδων: Αυτοαποκαλούνταν σεΐχηδες, τους είχαν πετάξει έξω από το τζαμί

γείτονες-μακελάρηδων-αυτοαποκαλούν-440849

Την ταυτότητα των τριών τζιχαντιστών που έσπειραν τον τρόμο το Σάββατο το βράδυο στο Λονδίνο σκοτώνοντας επτά ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 48 λέει ότι γνωρίζει η βρετανική αστυνομία κι ότι θα αποκαλύψει τα ονόματά τους «μόλις αυτό θα είναι επιχειρησιακά εφικτό.»

Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη πιθανών συνεργών κι όπως ανακοίνωσαν το πρωί ερευνούν δύο διευθύνσεις στο ανατολικό Λονδίνο, μία στο Νιούχαμ και μία στο Μπάρκινγκ. Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένας αριθμός ατόμων που ανακρίνονται.

Ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις

Περίοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν «ισχυρές εκρήξεις και πυροβολισμούς» κατά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας γύρω στις 04:15 τα χαράματα τοπική ώρα. Ένας χρήστης του Twitter έγραψε: «Με ξύπνησαν οι κρότοι όπως κι ολόκληρο τον δρόμο. ΠΟλύ ισχυροί κρότοι, ακολούθησαν ήχοι πυροβολισμών. Όλα εντάξει – αλλά οι κάτοικοι είναι πολύ τρομαγμένοι. Όλα ήσυχα τώρα.»

Η αστυνομία έκανε έφοδο και στο Ηστ Χαμ και σύμφωνα με μάρτυρες πήραν σηκωτούς δύο υπόπτους. Περίοικος είπε ότι ένας απ’ τους άνδρες που ήταν στο διαμέρισμα πήδηξε απ’ το παράθυρο του πρώτου ορόφου σ’ ένα περβάζι, αλλά τον έσυραν ξανά μέσα. Γείτονες ανέφεραν ότι οι ένοικοι του διαμερίσματος «έδειχναν φυσιολογικοί» άνθρωποι.

«Θα εκπλαγώ αν αποδειχθούν τρομοκράτες. Ο ένας εξ’ αυτών φορούσε τις παραδοσιακές κελεμπίες, αλλά δεν τους έβλεπα και συχνά. Θα είναι ανησυχητικό αν βρεθούν εκρηκτικά εκεί, γιατί ζούμε στη διπλανή πόρτα», δήλωσε ένας γείτονας. Και πρόσθεσε ότι στο διαμέρισμα ζούσαν επτά άτομα, άνδρες και γυναίκες. Ένας άλλος γείτονας είπε ότι ο άνδρες αυτοαποκαλούνταν «σεϊχηδες» κι ήταν «θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι».

Κατά τη χθεσινή έφοδο στο Μπάρκινγκ σε διαμέρισμα όπου πιστεύεται ότι έμενε ο ένας απ’ τους μακελάρηδες, η αστυνομία συνέλαβε 12 άτομα. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος ένας 55χρονος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Είχαν πετάξει έξω από τζαμί έναν απ’ τους δράστες που έλεγε ότι οι εκλογές είναι «αντι-ισλαμικές»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές ενός ισλαμικού τεμένους είχαν πετάξει έξω έναν απ’ τους τζιχαντιστές που σκότωσε η αστυνομία στη διάρκεια των επιθέσεων στο Λονδίνο, επειδή διέκοψε ένα κήρυγμα υποστηρίζοντας ότι είναι «αντι-ισλαμικό» να ψηφίζει κανείς σε βουλευτικές εκλογές.

Ο μακελάρης, που δεν έχει κατονομαστεί επισήμως, αλλά γνωρίζουν ποιος είναι οι γείτονές του, πήγαινε στο τέμενος Τζαμπίρ Μπιν Ζαίντ στο Μπάρκινγκ.

Τουλάχιστον ένας απ’ τους μακελάρηδες του Λονδίνου πιστεύεται ότι σύχναζε στο τέμενος Τζαμπίρ Μπιν Ζαϊντ

Ο υπεύθυνος του τεμένους είπε ότι ο άνδρας αυτός διέκοπτε με επιθετικό ύφος τον ιμάμη, που συμβούλευε τους πιστούς να πάνε να ψηφίσουν.

«Άρχισε να λέει ότι η ψηφοφορία είναι αντι-ισλαμική και δεν πρέπει να το κάνουμε. Νευρίασε πολύ. Τον τράβηξα παράμερα και του ζήτησα να ηρεμήσει. Αυτός αρνήθηκε κι έτσι τον έβγαλα έξω. Ευτυχώς με άκουσε. Όταν βγήκαμε έξω μου είπε “δεν έχεις καμία εξουσία πάνω μου. Μόνον ο Θεός έχει κι εδώ είναι το σπίτι του.”»

Ήταν αμόρφωτος, χωρίς γνώσεις του Ισλάμ

Ο υπεύθυνος πρόσθεσε ότι ο ύποπτος έδινε την εντύπωση ότι δεν γνώριζε καλά τις διδαχές του Ισλάμ. «Δεν είχε φίλους εδώ πέρα. Ερχόταν, προσευχόταν κι έφευγε. Έλεγε ένα “γεια”, αλλά ήταν κλειστός τύπος. Έδειχνε αμόρφωτος, δεν γνώριζε τις διδαχές της θρησκείας.»

Μετά το ξέσπασμά του αποπέμφθηκε απ’ το τέμενος και δεν ξαναφάνηκε εκεί.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου