ΔΙΕΘΝΗ

Γάλλοι στρατιωτικοί σκότωσαν ισλαμιστές μαχητές στο Μάλι

γάλλοι-στρατιωτικοί-σκότωσαν-ισλαμι-443099

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν περίπου 20 ισλαμιστές μαχητές στη δασική περιοχή Σερμά, στο βόρειο τμήμα του Μάλι, αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης επιχείρησης στη χώρα της Αφρικής, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας χθες Παρασκευή.

Ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας ανέφερε πως στην επιχείρηση, που διεξήχθη από την Τρίτη 28η Μαΐου ως την 1η Ιουνίου, ενεπλάκησαν αεροσκάφη Mirage 2000 και επιθετικά ελικόπτερα Tigre.

«Περίπου 20 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν και έπειτα από έρευνες ο στρατός κατέσχεσε (…) οπλισμό, πυρομαχικά και άλλους πόρους», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις επενέβησαν στο Μαλί το 2013 για να αποκρούσουν ισλαμιστές που συνδέονται με την αλ Κάιντα και είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας έναν χρόνο νωρίτερα. Έχουν αναπτυχθεί περίπου 4.000 Γάλλοι στρατιωτικοί, η λεγόμενη δύναμη Μπαρχάν, η οποία καταδιώκει ισλαμιστές σε όλη την περιοχή του Σάχελ και της Σαχάρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων, σε κοινές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο από τα τέλη Απριλίου και χάρη στη συλλογή πληροφοριών από αέρος και εδάφους συγκεντρώθηκαν «πληροφορίες για τις δραστηριότητες τρομοκρατικών ένοπλων οργανώσεων σε αυτή την περιοχή».

Τρεις άνδρες του στρατού του Μάλι σκοτώθηκαν την Τετάρτη στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ πολλοί Γάλλοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, ο ένας εξ αυτών βαριά, όταν έγιναν στόχος όλμων την Πέμπτη στην περιοχή του Τιμπουκτού.

Η στρατιωτική αποστολή στο Μάλι είναι η μεγαλύτερη των ένοπλων δυνάμεων της Γαλλίας στο εξωτερικό.

Πηγές: AΜΠΕ, Reuters, AFP

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου