ΔΙΕΘΝΗ

Ανασχηματισμός εν μέσω χάους στον Λευκό Οίκο

ανασχηματισμός-εν-μέσω-χάους-στον-λευ-445892

Ακριβώς (ή μάλλον μόλις) πέντε μήνες μετά την έλευσή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται έτοιμος για τον πρώτο μεγάλο ανασχηματισμό, δίνοντας προς τα έξω μια εικόνα μάλλον χαοτικής διαχείρισης (ή μάλλον ανικανότητας διαχείρισης) της κατάστασης στην Ουάσιγκτον.

Ο Μάικ Ντάμπκε, διευθυντής επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου και άνθρωπος με μακρά πορεία στην υπηρεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, παραιτήθηκε προ ημερών, προσθέτοντας έτσι ακόμη ένα όνομα στη λίστα με τις ουκ ολίγες παραιτήσεις-αποχωρήσεις-απολύσεις των τελευταίων μηνών. Ο «Ελληνας» προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, αποχαιρέτησε τον Ντάμπκε (με τον οποίο εμφανίζεται να είχε στενές σχέσεις) ευχαριστώντας τον για την προσφορά του. Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, ο ίδιος ο Πρίμπους εμφανίστηκε να φιγουράρει ως υποψήφιος προς αντικατάσταση. Αμερικανικά δημοσιεύματα (στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, στη Washington Post κ.α.) θέλουν τον Ρέινς Πρίμπους να φεύγει από προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και να έρχεται… πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε μια κίνηση (που εάν επιβεβαιωθεί στην πράξη) που θα συνεπάγεται προφανώς την υποβάθμιση του Ελληνοαμερικανού. Το όνομα του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, επίσης ακούγεται ως υποψήφιο προς αποχώρηση.

Κατά τα λοιπά, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να αναζητάει και νέες δικλίδες νομικής προστασίας απέναντι σε όλα τα σκάνδαλα που του σκάνε το ένα μετά το άλλο στα χέρια του. Το προσκείμενο στους Ρεπουμπλικάνους τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News» μετέδωσε ότι ο Λευκός Οίκος θα αναθέσει στον υπερσυντηρητικό προεδρικό σύμβουλο Στιβ Μπάνον την ευθύνη διαχείρισης ενός «ειδικού γραφείου διαχείρισης κρίσεων, με τη συμμετοχή νομικών, αλλά και ειδικών ερευνητών». Το εν λόγω γραφείο λέγεται πως θα έχει ως αποστολή να διαχειρίζεται όλες τις κρίσεις (βλέπε σκάνδαλα) που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ και την κυβέρνησή του.

Οπως έγινε γνωστό επίσης, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται να αναζητά καλούς δικηγόρους, προκειμένου να στελεχώσει μια ομάδα νομικής υπεράσπισης.

Υπεράσπισης απέναντι στους ενδεχόμενους εχθρούς των ΗΠΑ από το εξωτερικό αλλά ενάντια στον ίδιο τον Αμερικανό ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ που διεξάγει έρευνες για πιθανές σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Πρόκληση
Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ωστόσο, ακόμη και αυτή η διαδικασία στελέχωσης της ομάδας νομικής υπεράσπισης και του ειδικού γραφείου διαχείρισης κρίσεων αποδεικνύονται στην πράξη δύσκολη υπόθεση, λόγω… έλλειψης ενδιαφερόμενων. Η μεγάλη πρόκληση, άλλωστε, που τίθεται μάλιστα ρητά δεν είναι εάν είναι κανείς αρκετά ικανός ώστε να υπερασπιστεί νομικά τον Τραμπ αλλά εάν είναι αρκετά υπομονετικός (ή χοντρόπετσος εάν θέλετε) ώστε να μπορέσει να… συνεργαστεί με τον Τραμπ.

Τα προβλήματα (επικοινωνίας και όχι μόνο) είναι ωστόσο πολλά όχι μόνο εντός της Ουάσιγκτον αλλά και στις σχέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης με τους «έξω».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε χθες (παραδοσιακά μέσα από το αγαπημένο του Twitter) ότι πρόκειται να ανακοινώσει «εντός των επόμενων ημερών» την απόφαση για το εάν θα κρατήσει ή θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Axios» έσπευσε, ωστόσο, να προαναγγείλει, επικαλούμενος πηγές, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Το «Fox News» έσπευσε κι αυτό να επιβεβαιώσει την πληροφορία περί επικείμενης απόσυρσης. Ο Τραμπ, ο οποίος είχε προεκλογικά αποκηρύξει ως «απάτη» την υπερθέρμανση του πλανήτη, αρνήθηκε το περασμένο Σάββατο, κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των G7 στην Ιταλία, να πάρει θέση υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού (μια συμφωνία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση των χωρών-ρυπαντών να περιορίσουν τις εκπομπές καυσαερίων). Οι ΗΠΑ είναι, μετά την πρωταθλήτρια Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής (σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα) στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου