ΔΙΕΘΝΗ

Κάηκε το 25% των σιτηρών της Ρωσίας

κάηκε-το-25-των-σιτηρών-της-ρωσίας-501191

Την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε τρεις από τις επτά περιφέρειες που πλήττονται από τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μιλώντας σε αγρότες είπε ότι η ξηρασία έχει ήδη καταστρέψει το ένα τέταρτο της σοδειάς σιτηρών της Ρωσίας και έχει φέρει πολλούς αγρότες στο χείλος της χρεοκοπίας.
Η καταστροφή έχει ήδη αναγκάσει τη Ρωσία να απαγορεύσει τις εξαγωγές δημητριακών από τις 15 Αυγούστου ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, ο Ντ. Μεντβέντεφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απαγόρευση μπορεί να χαλαρώσει, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Η κατάσταση σε πολλές περιφέρειες είναι ακραία… Δυστυχώς πολλοί αγρότες βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας επειδή έχασαν τις σοδειές τους» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Καταστράφηκαν τα δημητριακά στο ένα τέταρτο των σπαρμένων εκτάσεων» πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει για πόσα στρέμματα πρόκειται.
Εν τω μεταξύ, επιστήμονες χαρακτηρίζουν υπερβολικούς τους φόβους ότι οι πυρκαγιές που μαίνονται στα δάση κοντά στο Τσερνόμπιλ μπορεί να μεταφέρουν και πάλι στον αέρα επικίνδυνες ποσότητες ραδιενέργειας και τονίζουν ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι για την υγεία είναι πολύ μικροί.
Ακόμη και οι πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες στα δάση του Μπριάνσκ, τα οποία έχουν μολυνθεί από ραδιενεργό σκόνη εξαιτίας της καταστροφής του αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ το 1986, δεν είναι πιθανό να διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο μόλυνσης από ραδιενέργεια.
«Από τη συνολική ραδιενέργεια στην περιοχή, λιγότερο από το 1% θα καταστεί και πάλι ενεργή» δήλωσε ο Τζιμ Σμιθ, ειδικός στο θέμα του Τσερνόμπιλ και εμπειρογνώμονας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στις Επιστήμες της Γης και του Περιβάλλοντος.
Ο Βλαντίμιρ Στεπάνοφ, ο επικεφαλής του κέντρου διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, αναφέρει σε δήλωσή του η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου: «Τα εργαστήρια συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση στις περιοχές που είχαν μολυνθεί κατά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν υπάρχει αύξηση της ραδιενέργειας (πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα)».
Την Τετάρτη το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ευρώπη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου