ΔΙΕΘΝΗ

Δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στη Μαύρη Θάλασσα. Σαράντα παραβιάσεις στο Αιγαίο

δοκιμή-πυραύλου-μεγάλου-βεληνεκούς-σ-468568

Η δοκιμή του πρώτου «εθνικού» πυραύλου της Τουρκίας, με το προσωνύμιο «Κααν» ολοκληρώθηκε στην επαρχία της Σινώπης, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Η νέα επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν, σε συνδυασμό με το σχεδόν καθημερινό μπαράζ παραβιάσεων, αλλά και την προκλητική του ρητορική, προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα. Μόνο σήμερα, τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίου, ενώ έγινε και μία αερομαχία: Την ίδια ώρα, ο Χουλουσί Ακάρ, ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκεπτόταν την Ακρόπολη, αλλά επιδεικτικά δεν ακολουθούσε τους ομολόγους του που βρίσκονται στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Η εκτόξευση του πυραύλου Bora, εμβέλειας 280 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε στη Σινώπη. Αυτήν την στιγμή πρόκειται να πετύχει τον στόχο του, στη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία φτιάχνει πλέον τους δικούς της πυραύλους. Αυτή η εξέλιξη μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και περηφάνια»
δήλωσε ο Φικρί Ισίκ, χαρακτηρίζοντας τη δοκιμή ως απόλυτη επιτυχία.

Ο πύραυλος τύπου Bora αναπτύχθηκε από τη Roketsan. Έχει διαμέτρημα 610 χιλιοστών και εμβέλεια 280 χλμ. Το σύστημα διαθέτει αποτελεσματική ισχύ πυρός καθώς μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους 470 κιλών, καθώς και προηγμένης τεχνολογίας σύστημα πλοήγησης.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου