ΔΙΕΘΝΗ

Τα μαύρα ταμεία της Βόρειας Κορέας. Πώς καταφέρνει να αναπτύσσει πυρηνικό πρόγραμμα

τα-μαύρα-ταμεία-της-βόρειας-κορέας-πώς-472198

Την ώρα που η ένταση μεταξύ Βορείου Κορέας και ΗΠΑ έχει χτυπήσει «κόκκινο» με ανταλλαγές προειδοποιήσεων ότι οι δύο χώρες έρχονται όλο και πιο κοντά «στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου», προκύπτει το ερώτημα πώς μια χώρα αποκλεισμένη από το παγκόσμιο εμπορικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα καταφέρνει και να συντηρεί υπερσύγχρονο στρατό και να αναπτύσσει πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της είναι στα 30 δισ. δολάρια (το 2015) και ξοδεύει το 25% του ΑΕΠ για όπλα, μεγέθη σχετικά μικρά για να «ικανοποιούν τις πυρηνικές φιλοδοξίες» του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος φαίνεται πως έχει αρκετές και διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τη CIA, τα δύο τρίτα των εμπορικών συναλλαγών της Βορείου Κορέας πραγματοποιούνται με την Κίνα και το μεγαλύτερο ποσό ξένου συναλλάγματος εκτιμάται πως εισέρχεται στη χώρα από τους εκατομμύρια τόνους άνθρακα που πωλεί κάθε χρόνο στην Κίνα.

Πρόσφατα, ωστόσο, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Βόρειο Κορέα για το υπόλοιπο του 2017, σφίγγοντας τον κλοιό των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματός της.

Ωστόσο το καθεστώς έχει και άλλες πηγές χρηματοδότησης, που όπως σημειώνει σχετικό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού περιοδικού «Daily Beast» βασίζεται σε «ποικίλες παράνομες πράξεις του ίδιου του καθεστώτος». Αυτές περιλαμβάνουν τα πάντα: λαθρεμπόριο όπλων σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη κι άλλες ασιατικές και αφρικανικές, παραγωγή και πώληση πλαστών φαρμάκων (όπως Βιάγκρα), λαθρεμπόριο τσιγάρων, δουλεμπόριο και κυβερνο-ληστείες. Αναφορικά με το δουλεμπόριο, εκτιμάται ότι 65.000 Βορειοκορεάτες εργάζονται σε περισσότερες από 40 χώρες του κόσμου, όπως το Κατάρ, το οποίο ζητούσε φθηνά εργατικά χέρια για τις εργασίες εν όψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2022.

Κάθε εργάτης εκεί κερδίζει κάθε μήνα περίπου 800 δολάρια, ωστόσο το συγκεκριμένο ποσό πηγαίνει κατευθείαν στα ταμεία του κράτους, με τους εργάτες να παίρνουν μόνο το 10%.

Το 2012 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε μια έκθεση, σύμφωνα με την οποία το κράτος συγκεντρώνει κάθε χρόνο από τη συγκεκριμένη μέθοδο τουλάχιστον 2,3 δισ. δολάρια.

Κυβερνο-ληστείες
Η πρακτική των κυβερνο-ληστειών άρχισε να αποκαλύπτεται το 2016, όταν άγνωστοι χάκερ παραβίασαν τα συστήματα υπολογιστών της κεντρικής τράπεζας του Μπανγκλαντές και μετέφεραν 81 εκατ. δολάρια από τον λογαριασμό της που διατηρούσε στη US Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης και που περιείχε περισσότερα από 20 δισ.

Οι αμερικανικές Αρχές δήλωσαν ότι η Πιονγκγιάνγκ κρύβεται πίσω από την επίθεση, η οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων αν δεν είχε γίνει ένα… ορθογραφικό λάθος!

Συγκεκριμένα, οι χάκερ συνδέθηκαν στον συγκεκριμένο λογαριασμό και ξεκίνησαν τις μεταφορές σε διαφορετικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Οι τέσσερις πρώτες συναλλαγές έγιναν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε πολλά καζίνα στις Φιλιππίνες.

Τα προβλήματα εμφανίστηκαν στην πέμπτη μεταφορά. Οι ληστές προσπάθησαν να στείλουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό ΜΚΟ στη Σρι Λάνκα, στο «Shalika Fandation» αντί στο «Shalika Foundation». Το λάθος αυτό σήμανε και τον συναγερμό.

Εβαλαν στο μάτι την Κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας

Στο μεταξύ, το περασμένο φθινόπωρο ο στρατός των χάκερ της Βορείου Κορέας, που εκτιμάται σε 1.800 «κυβερνοπολεμιστές» και αποτελεί μέρος του Τμήματος Αναγνώρισης των μυστικών υπηρεσιών της Βορείου Κορέας με δύο μονάδες, το Γραφείο 39 και το Εργαστήριο 110, επιχείρησε επίθεση στην κεντρική τράπεζα της Πολωνίας. Ωστόσο όχι μόνο δεν τα κατάφερε τελικά εξαιτίας κακού χειρισμού στην τοποθέτηση κακόβουλου λογισμικού (malware), αλλά αποκαλύφθηκε και μία λίστα με μελλοντικούς στόχους.

Περιείχε 104 οργανισμούς και 31 χώρες, κυρίως τραπεζικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και την Deutsche Bank. Το λάθος πάντως μάλλον αποδείχτηκε σωτήριο για τους Πολωνούς, καθώς η φήμη που ακολουθεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως μάλλον μη… φιλεύσπλαχνου ηγέτη εξώθησε τη διοικητή της Τράπεζας Rizal των Φιλιππίνων «να κάνει τα στραβά μάτια» όταν εμφανίστηκαν οι «κάτοχοι» των τεσσάρων λογαριασμών από τις μεταφορές του λογαριασμού της τράπεζας του Μπανγκλαντές. Μάλιστα στην κατάθεσή της λέγεται ότι είπε πως προτίμησε να τους αφήσει να φύγουν με τα λεφτά, παρά να «δολοφονηθεί η ίδια ή η οικογένειά της».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου