ΔΙΕΘΝΗ

Aποτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

aποτυχημένη-δοκιμή-βαλλιστικού-πυραύ-482896

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου νωρίς σήμερα Σάββατο από μια περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν Νοτιοκορεάτες αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο πύραυλος εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του.

Ζητήθηκε η αποπομπή της Βόρειας Κορέας από τον ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιάνγκ δήλωσε σήμερα ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να «εξετάσει σοβαρά» το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τις τάξεις του τη Βόρεια Κορέα διότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες της απαγορεύουν να προχωρά σε πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το ΣΑ του ΟΗΕ διεξήγαγε χθες μια έκτακτη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη κατά την οποία οι ΗΠΑ ζήτησαν πιεστικά να αντιμετωπιστεί η «απειλή» της Βόρειας Κορέας, λίγες ώρες πριν η Πιονγκγιάνγκ προχωρήσει σε νέα δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου. Ο πύραυλος καταστράφηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του.

«Θα μπορούσαμε να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα, όπως η διακοπή των εξαγωγών και της προμήθειας αργού πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα (…), να εξετάσουμε σοβαρά εάν η Βόρεια Κορέα, κατά συρροή παραβάτης, έχει τα προσόντα για να παραμείνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να υποβαθμίσουμε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα», είπε ο επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας, σύμφωνα με το Γιονάπ.

Ο Γιουν είπε ότι τα μέτρα αυτά έχουν στόχο «να επαναφέρουν» τη Βόρεια Κορέα «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αληθινή αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου. Επισήμανε πάντως ότι δεν υπάρχει περιθώριο να γίνουν απλά άσκοπες συζητήσεις και ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να δείξει την καλή της θέληση εκ των προτέρων.

[protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου