ΔΙΕΘΝΗ

Έκρυθμη η κατάσταση στην ΠΓΔΜ, εισβολή εθνικιστών στη Βουλή

έκρυθμη-η-κατάσταση-στην-πγδμ-εισβολή-484683

Δραματική τροπή λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκαν τέσσερις βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή, εισέβαλε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα.

O Ζάεφ είχε ανακοινώσει νωρίτερα: «Με 67 ψήφους εκλέξαμε νέο πρόεδρο της Βουλής. Θέλω να συγχαρώ τον Ταλάτ Τζαφέρι και να ευχηθώ καλή τύχη σε όλους μας».

Ο Τζαφέρι είναι ο πρώτος αλβανικής καταγωγής πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.

Μετά τις δραματικές εξελίξεις αναμένεται διάγγελμα από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι καλεί τον κόσμο, μέσω Facebook, να δείξει αυτοσυγκράτηση.

«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα» αναφέρει ο Γκρουέφσκι.

Οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια κάνουν έκκληση για διάλογο και καλούν τον κόσμο να απέχει από την εμπρηστική ρητορική.

«Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης» δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης Ματ Στάφανσον εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιχάνες Χαν καταδίκασαν «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις συνεχιζόμενες επιθέσεις τις οποίες δέχονται τα μέλη του Κοινοβουλίου των Σκοπίων».

«Οι πράξεις βίας στο κοινοβούλιο είναι εντελώς απαράδεκτες και κάνουμε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. Καλούμε επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών και την αστυνομία να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των μελών του Κοινοβουλίου» επισημαίνουν.

«Η δημοκρατική πορεία της χώρας πρέπει να συνεχιστεί. Είναι θετικό μήνυμα η εκλογή του Ταλάτ Τζαφερί στη θέση του Προέδρου της Βουλής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεπεισμένη πως ο πολιτικός διάλογος στους θεσμούς είναι ο μοναδικός δρόμος για την πρόοδο και ζητούμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν το σύνταγμα της χώρας και να πράξουν με δημοκρατικό πνεύμα, αρχές και κοινή λογική» συμπληρώνουν.

«Η ΠΓΔΜ είναι μία χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το τοπικό κοινοβούλιο ώστε να λάβουν χώρα όλες οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο» καταλήγουν.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου