ΔΙΕΘΝΗ

Ντόρτμουντ: Οι Αρχές εξετάζουν σύνδεση της επίθεσης με τζιχαντιστές

ντόρτμουντ-οι-αρχές-εξετάζουν-σύνδεσ-500404

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ανακοίνωσε την ανάληψη της έρευνας για την επίθεση κατά του λεωφορείου της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Oι γερμανικές Aρχές ερευνούν την πιθανότητα ισλαμιστικού υπόβαθρου πίσω απ’ τη βομβιστική επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung καθώς και των δικτύων NDR και WDR στην επιστολή ανάληψης ευθύνης γίνεται αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον περασμένο Δεκέμβριο καθώς και στη συμμετοχή γερμανικών πολεμικών αεροσκαφών Tornado στις επιχειρήσεις κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Στο σημείο βρέθηκε μια μονοσέλιδη επιστολή που αρχίζει με τις λέξεις : «στο όνομα του πολυεύσπλαχνου Αλλάχ»… και αναφέρει παρακάτω ότι οι αθλητές κι άλλοι επιφανείς «στη Γερμανία κι άλλες χώρες σταυροφόρων» περιλαμβάνονται στη «λίστα θανάτου του Ισλαμικού Κράτους».

Πηγές της αστυνομικής έρευνας δήλωσαν στην εφημερίδα του Μονάχου ότι η επιστολή είναι πιθανόν να είναι απόπειρα αυτών που βρίσκονται πίσω από την επίθεση να παραπλανήσουν τις αρχές.

Οι αρχές αναζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild ενα αυτοκίνητο με βελγικές πινακίδες.

Ταυτόχρονα ελέγχουν την αυθεντικότητα μιας δεύτερης επιστολής ανάληψης ευθύνης, που προέρχεται πιθανότατα από τον αντιφασιστικό χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων αργά το βράδυ κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο επιστολή που υποστηρίζει ότι το λεωφορείο δέχθηκε επίθεση ως «σύμβολο της πολιτικής της BVB», που δεν κάνει αρκετά κατά των ρατσιστών, των νεοναζί και των ακροδεξιών λαϊκιστών.

Και πυροβολισμοί;

Τροφή για διαφορές εικασίες δίνει ωστόσο ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες. Τοποθέτησαν τα εκρηκτικά μακριά απ’ το πεδίο των καμερών ασφαλείας και τα πυροδότησαν ταυτόχρονα με τηλεχειρισμό.Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild η σωστή στιγμή που ενεργοποιήθηκαν οι τρεις βόμβες εναντίον οχήματος που βρισκόταν εν κινήσει παραπέμπει σε ανθρώπους αδίστακτους με εμπειρία στην κατασκευή, συνδεσμολογία και ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού και καλή γνώση του χώρου και της διαδρομής που θα ακολουθούσε το πούλμαν. Πάντως οι εκρήξεις, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, φανερώνουν πρόθεση και αποφασιστικότητα των δραστών να τραυματίσουν, ακόμη και να σκοτώσουν τους παίκτες. Οι επιθεωρητές της αστυνομίας εκτιμούν το ωστικό κύμα απο τις εκρήξεις ήταν αρκετό για να σκοτώσει ανθρώπους που θα βρίσκονταν έξω απ’ το λεωφορείο και επειδή το τελευταίο ήταν θωρακισμένο απετράπησαν τα χειρότερα.

Η αστυνομία αλλά και αυτόπτες μάρτυρες δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν την εκδοχή ότι εκτός από τις τρεις εκρηκτικές ύλες οι δράστες χρησιμοποίησαν και όπλο. Δύο τρύπες που οδηγούν σε αυτήν τη υπόθεση εντοπίστηκαν στο πούλμαν, η μία στην πίσω πόρτα και η άλλη στο παράθυρο, κοντά στη θέση του βαριά τραυματισμένου αμυντικού Μαρκ Μπάρτρα.

Ο αγώνας που αναβλήθηκε χθες και θα γίνει απόψε, 19.45 ώρα Ελλάδας, δεν θα είναι καθόλου εύκολος για την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι παίχτες βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ. Παρά τα επιχειρήματα για μετάθεση της ημερομηνίας για πολύ αργότερα, τελικά ελήφθη η απόφαση να γίνει ο αγώνας σήμερα. «Είναι για μας πολύ δύσκολο, αλλά το πρόγραμμά μας δεν επιτρέπει άλλη δυνατότητα» σχολίασε ο Σάσα Φλίγκε, διευθυντής επικοινωνίας της ομάδας αναφορικά με την απόφαση της UEFA μαζί με τις δύο ομάδες. Αλλά ο Φλίγκε το βλέπει και ως αντίδραση ενάντια στο φόβο. «Ελπίζουμε ότι η οικογένεια της Μπορούσια θα δείξει ότι σε δύσκολες καταστάσεις είναι σε θέση να έρθει πιο κοντά και να παίξει αυτό το παιχνίδι και για τον Μάρκ Μπάρτρα».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου