ΔΙΕΘΝΗ

Η Συρία στο επίκεντρο των G7 στην Ιταλία: Νέα πυρά Τίλερσον κατά Μόσχας

η-συρία-στο-επίκεντρο-των-g7-στην-ιταλία-503195

Εν μέσω της έντασης που έχει προκληθεί μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το ζήτημα της Συρίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα η συνάντηση G7 των υπουργών Εξωτερικών, στην Ιταλία, μετά την επίθεση με τα χημικά και τα αντίποινα των ΗΠΑ που προκάλεσαν την αντίδραση της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βάλλουν εναντίον της Ρωσίας, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να κατηγορεί τη Μόσχα ότι απέτυχε να αποτρέψει τη Συρία από το να εξαπολύσει την χημική επίθεση εναντίον αμάχων, την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία συμφώνησε να διασφαλίσει ότι οι αποθήκες με τα χημικά όπλα της Συρίας θα καταστρέφονταν και αυτή η αποτυχία επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η επίθεση, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι σημερινές συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο πώς θα αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία ώστε να απομακρυνθεί από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ και να σταματήσει να τον στηρίζει.

Την Τρίτη, ο Τίλερσον αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία αποτελεί τον ισχυρό σύμμαχο της συριακής κυβέρνησης και βοήθησε στην επίτευξη της συμφωνίας για την καταστροφή των χημικών αποθεμάτων, το 2013.

Η επίθεση στο Ιντλίμπ προκάλεσε τον θάνατο 89 ανθρώπων, ενώ οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν σφοδρή πυραυλική επίθεση εναντίον συριακής βάσης, την Παρασκευή, ως «απάντηση».

Το καθεστώς Άσαντ αρνείται ότι χρησιμοποίησε χημικά εναντίον αμάχων, ενώ η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αποδείξεις ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η συριακή κυβέρνηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου