ΔΙΕΘΝΗ

Χαλαρώνει τον κρατικό έλεγχο της οικονομίας

χαλαρώνει-τον-κρατικό-έλεγχο-της-οικο-491315

Τον κρατικό ρόλο στους μικρότερης σημασίας οικονομικούς τομείς σχεδιάζει να περιορίσει η Κούβα, χωρίς όμως να απομακρύνεται από τις πολιτικές και οικονομικές αρχές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.
«Το κράτος δεν χρειάζεται να ελέγχει τα πάντα, μόνο τους πιο σημαντικούς τομείς» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Μαρίνο Μουρίγιο σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το οικονομικό σύστημα της χώρας πρόκειται να εκσυγχρονιστεί αλλά όχι να υποστεί μεταρρύθμιση.
Το πρώτο άνοιγμα έγινε με τα μικρά κουρεία: Εδώ και κάποιους μήνες, οι κουρείς μπορούν να «χρεώνουν» τις καρέκλες τους και να καθορίζουν τις τιμές που επιβάλλουν, εντός ορίων. Αυτού του είδους η αλλαγή «πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς» δήλωσε ο Μ. Μουρίγιο, όπως αναφέρει το Reuters.
Πρόκειται για εκσυγχρονισμό της οικονομίας κατά τον οποίο «προτεραιότητα θα έχουν οι οικονομικές κατηγορίες του σοσιαλισμού και όχι η αγορά» υπογράμμισε ο Κουβανός υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας ή του Βιετνάμ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου