ΔΙΕΘΝΗ

Κολαστήριο η Συρία για εκατομμύρια παιδιά

κολαστήριο-η-συρία-για-εκατομμύρια-πα-540324

Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα βόρεια σύνορα της Συρίας -περίπου 900.000 στην περιοχή της Ιντλίμπ χωρίς πρακτικά να έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν προς καμία κατεύθυνση. Όποτε επιχειρούν να περάσουν προς τη γειτονική χώρα, βρίσκονται αντιμέτωποι με το τείχος που έχει χτίσει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και του ΑΚΡ, αλλά και με τις σφαίρες των Τούρκων στρατιωτών και χωροφυλάκων -μιας και αυτό, εκτός των άλλων, επιβάλλεται και από τη συμφωνία με την Ε.Ε. Όταν απομακρύνονται, έστω και ελάχιστα χιλιόμετρα, από τους χώρους των στρατοπέδων, βρίσκονται ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά όλων όσοι εμπλέκονται στον εμφύλιο. Ούτε λόγος, φυσικά, για επιστροφή στις πόλεις και τα χωριά τους, που είτε είναι εντελώς κατεστραμμένα, είτε συνεχίζουν να είναι πεδία σκληρών μαχών.

Συνολικά, στον πόλεμο που ξεκίνησε την άνοιξη του 2011 και μπαίνει ήδη στο έβδομο έτος του, υπολογίζεται ότι 11 εκατομμύρια Σύροι -δηλαδή, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας- έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του επιλέγοντας αναγκαστικά τον δρόμο της προσφυγιάς, με τους μισούς (5 και πλέον εκατ.) να έχουν διαφύγει εκτός συνόρων. Καθώς δε η μία μετά την άλλη οι χώρες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταφύγιο «σφραγίζουν» τα σύνορά τους, οι δρόμοι της προσφυγιάς γίνονται ολοένα πιο επικίνδυνοι. Απόδειξη, το γεγονός ότι στους δύο πρώτους μήνες του 2017 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο περισσότεροι από 500 άνθρωποι, αριθμός κατά 100 μεγαλύτερος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο -όσο για το ποσοστό των θανάτων επί των συνολικών «ροών», έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας από το 1,4% στο 2,7%.

Για τους περισσότερους από τα εκατομμύρια των προσφύγων, η κατάσταση παραμένει δραματική, ενώ στη χειρότερη θέση βρίσκονται τα παιδιά της Συρίας. Όπως αποκαλύπτει έκθεση της οργάνωσης Save the Children, περίπου το ένα στα τέσσερα πάσχουν από κάποια σοβαρή ψυχική νόσο εξαιτίας του πολέμου ή κινδυνεύουν να τους εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή. Όπως δείχνει η έρευνα που διεξήγαν επιστήμονες της οργάνωσης, τα παιδιά αυτά -ακόμη και κάτω των 12 ετών- εμφανίζουν συμπτώματα όπως εφιάλτες, επιθετικότητα, κατάθλιψη ή ακόμη και αλαλία ή αυτοκτονικές τάσεις.

Ειδικά ορισμένα περιστατικά προκαλούν κυριολεκτικά σοκ. «Περίπου πριν 5-6 μήνες, ένα παιδί 12 χρονών αυτοκτόνησε. Ο πατέρας του είχε σκοτωθεί σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Προσπάθησαν να του εξηγήσουν ότι ο πατέρας του ήταν μάρτυρας και θα πήγαινε στον Παράδεισο. Έτσι, το παιδί νόμισε πως αν πέθαινε θα συναντούσε τον πατέρα του και κρεμάστηκε με ένα μαντίλι», περιέγραψε χαρακτηριστικά εργαζόμενος στον τομέα της ψυχικής υγείας στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καίριο ρόλο παίζει και το έλλειμμα σχολείων στη Συρία. Περίπου το ένα στα τρία κτίρια που προϋπήρχαν του πολέμου έχει καταστραφεί ολοσχερώς, έχει χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο προσφύγων ή έχει μετατραπεί σε στρατιωτική βάση ή φυλακή και χώρο βασανιστηρίων, σύμφωνα με την έκθεση.

Τόσο κοντά και όμως τόσο μακριά…

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου