ΔΙΕΘΝΗ

Σομαλία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

σομαλία-δρακόντεια-μέτρα-ασφαλείας-ε-555048

Κλειστοί δρόμοι, σχολεία και καταστήματα κλειστά, ακυρωμένες εμπορικές πτήσεις: το Μογκαντίσου έχει παραλύσει για μια ακόμη φορά σήμερα εξαιτίας των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Σομαλίας Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ ή αλλιώς Φαρμάτζο.

Ο Φαρμάτζο αναμένεται να ορκιστεί στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, το πιο ασφαλές μέρος στην πρωτεύουσα, εκεί όπου διεξήχθησαν και οι εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή επίθεση των ισλαμιστών ανταρτών της αλ Σεμπάμπ, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα διεξάγουν «ανελέητο» πόλεμο εναντίον του.

«Όλες οι κεντρικές αρτηρίες, οι δρόμοι της πρωτεύουσας και των γύρω περιοχών έκλεισαν χθες το βράδυ. Η κυκλοφορία είναι περιορισμένη και μόνο τα επίσημα οχήματα έχουν άδεια να κυκλοφορούν», δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

«Είναι για λόγους ασφαλείας. Όλες οι εμπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί σήμερα και επιτρέπονται μόνο τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τις αντιπροσωπείες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα σχολεία και τα καταστήματα είναι επίσης κλειστά, όπως είχε γίνει και δύο εβδομάδες νωρίτερα, την ημέρα της εκλογής του Φαραμάτζο από ένα εκλεκτορικό σώμα που αποτελούνταν από βουλευτές.

Οι πρόεδροι του Τζιμπουτί Ισμαήλ Όμαρ Γκέλεχ και της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα, όπως και ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν έχουν ήδη φτάσει στο Μογκαντίσου, ενώ αναμένονται και άλλοι ηγέτες.

Ο Φαρμάτζο ανέλαβε καθήκοντά στις 16 Φεβρουαρίου. Η τελετή αλλαγής ηγεσίας σημαδεύτηκε από ρίψεις οβίδων κοντά στο προεδρικό μέγαρο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε οι αλ Σεμπάμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σομαλική κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και την Αφρικανική Ένωση, η οποία έχει αναπτύξει στη χώρα 22.000 άνδρες, εξακολουθεί να μην μπορεί να επιβάλει την εξουσία της πέρα από το Μογκαντίσου

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου