ΔΙΕΘΝΗ

Τρίτη σύλληψη για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ. Διπλωματικός πόλεμος για τη σορό

τρίτη-σύλληψη-για-τη-δολοφονία-του-κιμ-563460

Τρία άτομα έχουν συλληφθεί έως τώρα για τη δολοφονία με δηλητήριο του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Όπως μεταδίδει το Skynews, εκτός από τις δύο γυναίκες που θεωρείται πως είναι αυτές που δηλητηρίασαν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, συνελήφθη και ένας άνδρας, φίλος μίας εκ των δύο συλληφθέντων.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Μαλαισίας, ο άνδρας παρείχε πληροφορίες που οδήγησαν τις αρχές στη σύλληψη της 25χρονης Σίτι Αισχάχ, που χρησιμοποιούσε ταξιδιωτικά έγγραφα από την Ινδονησία.

Η δεύτερη γυναίκα που κρατείται, είχε στην κατοχή της ταξιδιωτικά έγγραφα από το Βιετνάμ, είναι 28 ετών και ονομάζεται Ντοαν Θι Χουόνγκ. Πρόκειται για εκείνη που διακρίνεται να φοράει τη λευκή μπλούζα που γράφει «LOL», στο βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου.

Η μία εκ των δύο γυναικών που φέρονται να δολοφόνησαν τον Γιονγκ Ναμ

Οι γυναίκες, που θεωρούνται ότι είναι πράκτορες της Βόρειας Κορέας, δολοφόνησαν τον Γιονγκ Ναμ χρησιμοποιώντας είτε δηλητηριασμένες βελόνες ή σπρέι ή ύφασμα εμποτισμένο με δηλητήριο. Εκτιμάται, δε, πως μετά την επίθεση διέφυγαν με ταξί.

Το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ όπου έγινε η δολοφονία

Εν τω μεταξύ, ένας διπλωματικός «πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη για την τύχη της σορού του ετεροθαλούς αδελφού του Γιονγκ Ουν. Βορειοκορεάτες διπλωμάτες, περιλαμβανομένου και του πρέσβη, μετέβησαν στο νεκροτομείο όπου θα γινόταν η νεκροψία, απαιτώντας να τους παραδοθεί η σορός. Οι μαλαισιανές αρχές αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα οι διπλωμάτες να φύγουν με «άδεια χέρια».

Το αυτοκίνητο των διπλωματών της Βόρειας Κορέας που πήγαν στο νεκροτομείο

Όπως εκτιμάται, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου της Βόρειας Κορέας να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών της δολοφονίας, που οι αρχές της Νότιας Κορέας επιρρίπτουν στο καθεστώς του Γιονγκ Ουν.

Ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας έφυγε με «άδεια χέρια»

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, επιβεβαίωσε πάντως ότι η σορός θα δοθεί, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι πρώτα θα πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας θεωρούν ότι η δολοφονία ενορχηστρώθηκε από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, πριν από κάποιο καιρό, γιατί θεωρούσε τον αδελφό του ως «απειλή». Το 2012, είχε γίνει κι άλλη απόπειρα δολοφονίας του.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου