ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό για τη φωτογραφία του δολοφόνου του Ρώσου πρέσβη

πρώτο-βραβείο-σε-διαγωνισμό-για-τη-φωτ-565264

H φωτογραφία του δολοφόνου του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, την οποία τράβηξε ο Τούρκος φωτογράφος Μπουρχάν Οζμπιλιτσί, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πιο σημαντικό διαγωνισμό φωτοειδησεογραφίας, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από τους διοργανωτές του World Press Photo.

Οι κριτές χαιρέτισαν το θάρρος του Οζμπιλιτσί, φωτοειδησεογράφου του Associated Press, ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία αυτή στις 19 Δεκεμβρίου την ώρα που ο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, ένας αστυνομικός 22 ετών, που πυροβόλησε με εννέα σφαίρες τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα Αντρέι Καρόφ.

Η φωτογραφία αυτή, την οποία είδαν 18 εκατομμύρια φορές τις ώρες μετά τη δολοφονία, «κατέγραψε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Τουρκίας», δήλωσε ο Οζμπιλιτσί, υπογραμμίζοντας ότι «έπρεπε να κάνει τη δουλειά του».

«Ως δημοσιογράφος, δεν μπορούσα να φύγω για να σώσω το τομάρι μου» είπε ο Μπουρχάν Οζμπιλιτσί.

Περισσότεροι από 5.000 φωτογράφοι από 125 χώρες υπέβαλαν στον διαγωνισμό περίπου 80.000 φωτογραφίες. Μεταξύ αυτών 45 βραβεύθηκαν σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες.

«Ήταν μια πολύ πολύ δύσκολη απόφαση, όμως τελικά είχαμε την αίσθηση ότι η εικόνα της χρονιάς ήταν μια εκρηκτική εικόνα που μαρτυρά πραγματικά το μίσος της εποχής μας», σχολίασε η Μέρι Φ. Κάλβερτ μέλος της κριτικής επιτροπής σε ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα:

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου