ΔΙΕΘΝΗ

Επεσε η αυλαία στο διπλωματικό θρίλερ

επεσε-η-αυλαία-στο-διπλωματικό-θρίλερ-851206

Στο Λονδίνο επέστρεψαν αεροπορικώς οι 15 Βρετανοί ναύτες μετά την … πανηγυρική απονομή χάριτος από τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Την ίδια ώρα, ο βρετανικός Τύπος εκφράζει ικανοποίηση για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης, διερωτώμενος όμως εάν και τι ανταλλάγματα δόθηκαν στην Τεχεράνη, κάτι που ο Τόνι Μπλερ αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Σε ανακοινώσεις, λίγο πριν από την την άφιξη των 15 Βρετανών ναυτών, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν πρόσφερε κανένα αντάλλαγμα στο Ιράν, όπως την απελευθέρωση των πέντε Ιρανών συλληφθέντων στο Ιράκ, όπως έχει κατ επανάληψη ζητήσει η Τεχεράνη.
Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε πως στο Ιράν ανοίγεται ένας νέος δρόμος για τις σχέσεις του με τη Δύση, εφόσον το επιθυμεί.
Οι 15 Βρετανοί ναύτες έφθασαν στο αεροδρόμιο Heathrow λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) χθες. Το αεροσκάφος που τους μετέφερε προσγειώθηκε στον βόρειο διάδρομο του αεροδρομίου, κοντά στην αίθουσα VIP, του τερματικού σταθμού τέσσερα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Οι 15 Βρετανοί ναύτες φορούσαν τις στρατιωτικές στολές τους, αντί των κοστουμιών που τους είχε διαθέσει η ιρανική κυβέρνηση και στα χέρια τους κρατούσαν τις τσάντες με τα δώρα που τους προσέφεραν ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και οι Φρουροί της Επανάστασης.
Οι ναύτες και πεζοναύτες της Βρετανίας είχαν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος της British Airways στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης νωρίς το πρωί χθες, έπειτα από 13 ημέρες κράτησης για «παραβίαση των χωρικών υδάτων του Ιράν».
Στο αεροδρόμιο της ιρανικής πρωτεύουσας οι ναύτες είχαν φθάσει συνοδευόμενοι από μέλη της βρετανικής πρεσβείας. Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε στο αεροδρόμιο τους ναύτες, που συνελήφθησαν την 23 Μαρτίου στον δίαυλο Σατ αλ-Αραμπ, σε διαφιλονικούμενα από το Ιράν και το Ιράκ χωρικά ύδατα στον Περσικό Κόλπο.
Η απελευθέρωση ήλθε ως «δώρο στο βρετανικό λαό» στο όνομα του προφήτη Μωάμεθ. Στο πλαίσιο ειδικής τελετής οι Βρετανοί ναύτες συνομίλησαν και αντήλλαξαν χειραψία με τον εμφανώς ευδιάθετο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος παράλληλα παρασημοφόρησε τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που έθεσαν υπό κράτηση τους ναύτες.
Ο Ιρανός πρόεδρος απηύθυνε κάλεσμα στον Τόνι Μπλερ να μην δικάσει τους ναύτες γιατί «ομολόγησαν την αλήθεια», λέγοντας πως η επίσημη βρετανική κυβέρνηση δεν ήταν «αρκετά γεναία» για να παραδεχθεί την καταπάτηση των ιρανικών χωρικών υδάτων.
Η παρουσίαση της χειρονομίας «καλής θέλησης» του Ιρανού προέδρου ολοκληρώθηκε με την δήλωση της 26χρονης Φέι Τέρνεϊ: «Βλέποντας τα βουνά και το τοπίο της Τεχεράνης κατάλαβα ότι το Ιράν είναι μία όμορφη χώρα και θα προσπαθήσω να ξανάρθω»…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου