ΔΙΕΘΝΗ

Ερευνα για συνενοχή σε βασανιστήρια

ερευνα-για-συνενοχή-σε-βασανιστήρια-502966

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για συνενοχή Βρετανών πρακτόρων σε βασανιστήρια σε βάρος υπόπτων για τρομοκρατία που κρατούνταν από τις ΗΠΑ σε ξένο έδαφος ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις εφόσον αποδειχθεί η κακομεταχείριση κρατουμένων.

Η έρευνα ακολουθεί τις αγωγές που έχουν υποβάλει κατά της κυβέρνησης 12 πρώην κρατούμενοι, οι περισσότεροι Βρετανοί πακιστανικής καταγωγής, καταγγέλλοντας ότι πράκτορες των βρετανικών υπηρεσιών ήταν συνένοχοι σε βασανιστήρια που υπέστησαν στο Πακιστάν, το Μαρόκο και άλλες χώρες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα ζητηθεί από τους 12 πρώην κρατούμενους να αποσύρουν τις αγωγές με αντάλλαγμα διαμεσολάβηση, πιθανή αποζημίωση και την υπόσχεση ότι η έρευνα θα εξετάσει ενδελεχώς τους ισχυρισμούς τους.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η έρευνα δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά δύο πρακτόρων των υπηρεσιών MI5 και MI6. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η έρευνα θα αρχίσει πριν το τέλος του 2010 και θα υπάρξει πόρισμα εντός ενός έτους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου