ΔΙΕΘΝΗ

Στο BBC κάνουν πρόβες για την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας

στο-bbc-κάνουν-πρόβες-για-την-ανακοίνωση-615490

Tο 2016 έχει χαρακτηριστεί ως το έτος κατά τη διάρκεια του οποίου πέθαναν οι περισσότεροι διάσημοι άνθρωποι, αλλά και ως το έτος με τις σοβαρότερες απώλειες σε ατυχήματα και τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τον Ντειβιντ Μπάουι και τον Άλαν Ρίκμαν που άνοιξαν τον «χορό» των θανάτων για το 2016 μέχρι τον Τζορτζ Μάικλ και την Κάρι Φίσερ, το διαδίκτυο παρακολουθεί σοκαρισμένο τη λίστα με τις απώλειες να μεγαλώνει και περιμένει την… επόμενη απώλεια.

Με αφορμή όλο αυτό το θανατικό, το Business Insider δημοσιεύει ένα εκτενές ρεπορτάζ με όλα όσα θα συμβούν στη Βρετανία, όταν η 90χρονη σήμερα Βασίλισσα Ελισάβετ πεθάνει. Ολα όσα θα συμβούν τότε δεν θα συγκρίνονται με κανέναν άλλο θάνατο μέλους της βασιλικής οικογένειας, ούτε καν με τον παροξυσμό που επικράτησε όταν πέθανε η Νταϊάνα.

Τι θα συμβεί αμέσως μετά τον θάνατο της Ελισάβετ;

Οπως είναι φυσικό, το παλάτι έχει ετοιμάσει αναλυτικό πλάνο αναφορικά με τον τρόπο ανακοίνωσης του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ καθώς και τον τρόπο διαδοχής της στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το παλάτι αποκαλεί το σχέδιο αυτό ως η «Γέφυρα». Βάσει του σχεδίου αυτού, θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον 12 μέρες από την ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ Β’ μέχρι και την ταφή της. Εκτιμάται πως για δυο εβδομάδες η βρετανική οικονομία θα βρίσκεται σε παύση και αντιμέτωπη με μεγάλη ύφεση κυρίως της μεταβατικής περιόδου από τον έναν μονάρχη στον άλλον αλλά και του κόστους της κηδείας της Ελισάβετ, το οποίο εκτιμάται πως θα είναι 1.2 δισ. με 6 δισ. λίρες.

Η ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας

Το BBC θα είναι εκείνο που θα μεταδώσει τον θάνατο της Ελισάβετ. Αν η βασίλισσα πεθάνει βράδυ βάσει της «Γέφυρας» η ανακοίνωση θα γίνει στις 8 το πρωί από το κρατικό κανάλι. Το BBC θα ακυρώσει όλες τις ψυχαγωγικές κωμικές σειρές και όλα τα κανάλια του θα συντονιστούν στην πρώτη συχνότητα για να αναμεταδώσουν την είδηση. Μάλιστα, ενδεικτικό της ετοιμότητας του BBC για μια τέτοια ανακοίνωση είναι πως πλέον έχουν επιπλέον μαύρα σακάκια και γραβάτες στην γκαρνταρόμπα του σταθμού, ενώ εδώ και λίγα χρόνια οι υπεύθυνοι του σταθμού προετοιμάζουν τους δημοσιογράφους τους για το γεγονός μέσα από απροειδοποίητα δοκιμαστικά που κάνουν.

Θα υπάρξει μια σύντομη αναγέννηση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας

Δεδομένης της απήχησης που έχει η Ελισάβετ και λόγω του ότι έχει επιβιώσει αρκετών μεγάλων πολιτικών ηγετών, ο θάνατό της και η κηδεία της πρόκειται να προσελκύσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πιστεύεται, πως όχι μόνο τα κράτη της Κοινοπολιτείας, αλλά και τα κράτη που ήταν στην πρώην Βρετανική Αυτοκρατορία θα δώσουν το παρών στην κηδεία της, ενώ πλήθος κόσμου θα συρρεύσει σε όλες τις πρεσβείες της Βρετανίας ανά τον κόσμο ώστε να εκφράσει τα συλλυπητήρια του. Παράλληλα, όπως είναι το τυπικό, η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου θα πνέει μεσίστια σε όλα τα κτήρια της χώρας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Ο διάδοχος της Ελισαβετ

Με την ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ, θα δημιουργηθεί ένα συμβούλιο διαδοχής ώστε να ετοιμάσει την μεταβατική περίοδο από τον ένα μονάρχη στον άλλον. Με τον θάνατο της βασίλισσας όλα τα τουριστικά μέρη θα κλείσουν και το συμβούλιο θα συνέρθει στο παλάτι του Σαντ Τζέϊμς για να ανακυρήξει τον επόμενο μονάρχη. Ο Κάρολος, εφόσον δεν αποφασίσει να παραχωρήσει τη σειρά του στη διαδοχή του στον γιο του Ουίλιαμ, θα γίνει μονάρχης με τον θάνατο της μητέρας του και θα πρέπει να ανακοινωθεί το όνομα που θα λάβει κατά την διάρκεια της μοναρχίας του, ενώ αυτόματα θα αλλάξουν και οι στίχοι στον εθνικό ύμνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, θα αρχίσει να τυπώνεται νέο νόμισμα με το πρόσωπο του νέου μονάρχη, μια διαδικασία η οποία θα πάρει χρόνια ώστε να αντικατασταθούν πλήρως τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα που εικονίζουν την Ελισάβετ. Το ίδιο θα ισχύσει και με τα γραμματόσημα, ενώ πιστεύεται πως πορτρέτα του Καρόλου έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζονται.

Η κηδεία της Ελισάβετ

Η σορός της Ελισάβετ θα τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα για τουλάχιστον 12 μέρες, και στην κηδεία της αναμένεται να δώσουν το παρόν ηγέτες από όλον τον κόσμο. Την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος του Κατέμπουρι στο Αβαείο του Γουεστμίντερ. Μεγάλο ερώτημα αποτελεί το σημείο ταφής της Ελισάβετ. Πιστεύεται πως αν η Ελισάβετ δεν έχει επιλέξει κάποιο μέρος που ανήκει στην ίδια και όχι στο στέμμα, όπως το κάστρο του Μπαλμόραλ, τότε η ταφή της θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνστορ, δίπλα στον πατέρα της Βασιλιά Γεώργιο VI. Από την κηδεία της Ελισάβετ θα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι και ένα έτος μέχρι την επίσημη ενθρόνιση του επόμενου βασιλιά.

Το τέλος της Κοινοπολιτείας;

Το μεγαλύτερο ερώτημα με τον θάνατο της Ελισάβετ είναι τι θα συμβεί με τα κράτη που αποτελούν την Κοινοπολιτεία. Πολλά από τα κράτη που εντάσσονται σ’ αυτή έχουν δηλώσει πως μετά τον θάνατο της Ελισάβετ θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο της πλήρους ανεξαρτησίας τους από το βρετανικό στέμμα. Η Αυστραλία έχει εδώ και χρόνια δηλώσει πως πρόκειται να αποχωρήσει από το βρετανικό στέμμα μετά τον θάνατο της βασίλισσας.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου