ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός βρέθηκε εγγονός του Στάλιν

νεκρός-βρέθηκε-εγγονός-του-στάλιν-618257

Νεκρός βρέθηκε ένας από τους εγγονούς του Ιωσήφ Στάλιν στη Μόσχα, σύμφωνα με αξιωματούχους των μονάδων έκτακτης ανάγκης.

Το σώμα του 80χρονου Yevgeny Dzhugashvili βρέθηκε κοντά στο σπίτι του ενώ η αιτία του θανάτου του δεν είναι σαφής.

Ο Dzhugashvili ήταν ένας ένθερμος υπερασπιστής της κληρονομιάς του παππού του, και συχνά οδηγούσε στα δικαστήρια όποιον διαφωνούσε μαζί του.

Το 2015 έχασε μία υπόθεση που αφορούσε την σφαγή των Πολωνών αιχμαλώτων του 1940 στο Κατίν, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που άσκησε ο Dzhugashvili σχετικά με ένα άρθρο που κατηγορούσε τον Σοβιετικό ηγέτη ως έναν «αιμοδιψή κανίβαλο». Το άρθρο είχε δημοσιευτεί στην ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta» και ανέφερε πως οι σοβιετικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Στάλιν ήταν «λάτρεις του αίματος» και γι’ αυτό είχαν διατάξει την εκτέλεση των περίπου 20.000 Πολωνών αιχμαλώτων πολέμου στο Κατίν.

Ο Dzhugashvili υποστήριξε πως το άρθρο αμαύριζε την φήμη του παππού του και πως ήταν δυσφημιστικό. Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από άρνηση πολλών δικαστηρίων της Ρωσίας να εκδικάσουν την υπόθεση.

Υποστήριξε επίσης πως η Σοβιετική Ένωση δεν θα είχε καταρρεύσει αν ζούσε ο πατέρας του ακόμη. Πιο πρόσφατα κατηγόρησε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως είναι «ανεγκέφαλος».

Οι δυτικές βιογραφίες για τον Στάλιν αναφέρουν πως είχε τρία παιδιά – τον Γιάκοβ από την πρώτη του γυναίκα Εκατερίνα και ένα γιο και μια κόρη, τους Βασίλι και Σβετλάνα από τη δεύτερη σύζυγό του, Ναντέζντα.

Και οι δύο γιοι του είναι νεκροί. Η Σβετλάνα αυτομόλησε από την Σοβιετική Ένωση το 1966 και πέθανε το 2011 στις ΗΠΑ.

Ο Στάλιν θεωρείται πως έχει τουλάχιστον 8 εγγόνια.

Πηγή: BBC

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου