ΔΙΕΘΝΗ

Απαλλοτριώνεται το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ

απαλλοτριώνεται-το-σπίτι-όπου-γεννήθ-625318

Σχέδιο νόμου για την απαλλοτρίωση από το αυστριακό κράτος του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στο Μπραουνάου, ψήφισε αργά χθες βράδυ η αυστριακή Βουλή, τερματίζοντας τις πολυετείς συζητήσεις σχετικά με την «αξιοποίησή» του.

Δεν διευκρινίστηκε, πάντως ούτε το ποσό που θα καταβληθεί στην ιδιοκτήτρια της κατοικίας ούτε η μελλοντική χρήση του από το αυστριακό κράτος.

Κατά της απαλλοτρίωσης του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο μεγαλύτερος εγκληματίας της ανθρωπότητας τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές του μικρού κόμματος “Ομάδα Στρόναχ”, του εκκεντρικού Αυστρο-Καναδού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ και μερικοί από τους βουλευτές του νεοφιλελεύθερου κόμματος ΝΕΟΣ.

Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, υπάρχουν σκέψεις για τη στέγαση κοινωνικών ή άλλων διοικητικών υπηρεσιών και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε διασύνδεσή του με το πρόσωπο του Χίτλερ, διότι διαφορετικά θα συνεχίζεται ο μύθος του σπιτιού όπου γεννήθηκε.

Σχεδιάζεται ήδη η διεξαγωγή διαγωνισμού αρχιτεκτόνων για την αναδιαμόρφωση του κτιρίου, θέτοντας ως στόχο, μέσα από αυτή την αρχιτεκτονική αναδιαμόρφωση που θα αλλάζει ριζικά την εικόνα του να μην είναι πλέον δυνατό να αποτελεί τόπο μνήμης και προσκυνήματος για νεοναζιστές και ακροδεξιούς.

Το κτίριο νοίκιαζε από το 1972 το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα εργαστήρι για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου