ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αρχή στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας

νέα-αρχή-στις-σχέσεις-ηπα-και-ρωσίας-851206

«Ρυθμίσαμε από την αρχή» της σχέσης ΗΠΑ και Ρωσίας, ανέφεραν από κοινού ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντ. Μεντβέντεφ από τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες σε κάποια σημεία των σχέσεων με τη Μόσχα, τις οποίες όμως οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα «προσεγγίσουν με ειλικρίνεια».

Όπως ανακοίνωσαν Μπ. Ομπάμα και Ντ. Μεντβέντεφ, οι δύο χώρες θα βελτιώσουν τη συνεργασία τους στον αγώνα εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας και θα ενισχύσουν τις οικονομικές τους σχέσεις.

Το Κρεμλίνο όμως έλαβε από τον Αμερικανό πρόεδρο το μεγαλύτερο διπλωματικό δώρο στο οποίο μπορούσε να υπολογίζει: Το πράσινο φως για την ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Ρωσία επιθυμούσε διακαώς να γίνει μέλος του ΠΟΕ, αλλά η αμερικανική υποστήριξη στο αίτημά της συνοδευόταν μέχρι τώρα από όρους.

«Η Ρωσία ανήκει στον ΠΟΕ» δήλωσε ο Μπ. Ομπάμα.

Από την πλευρά του, μάλλον διστακτικός, ο Ντ. Μεντβέντεφ αναφέρθηκε και στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως η Ρωσία στηρίζει προσπάθειες που θα οδηγήσουν στην έξοδο της κεντρασιατικής χώρας από τη φτώχεια και τον εκσυγχρονισμό της.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν να συντονίζουν από κοινού την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κιργιζία.

Η G20 στον Καναδά

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την χρηματοπιστωτική κρίση που άρχισε το 2008, θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης της G8 και της G20 από χθες στο Τορόντο του Καναδά.

Τις εργασίες άνοιξε χθες η σύνοδος των οκτώ πλουσιότερων χωρών σε απομονωμένο θέρετρο έξω από το Τορόντο η οποία θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή των 20 χωρών.

«Η αλληλεξάρτηση των οικονομιών της κάθε χώρας επιβάλλει τη ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας» ανέφερε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Δίνοντας τον τόνο, σε επιστολή του την περασμένη εβδομάδα στους ηγέτες της G20, o Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε οι χώρες να μην αποσύρουν πολύ γρήγορα τα πακέτα υποστήριξης και ζήτησε που απολαμβάνουν μεγάλα πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο (υπονοώντας την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Κίνα να τονώσουν) την ζήτηση στο εσωτερικό.

Παρά ταύτα, διαφορές καταγράφονται ανάμεσα στα μέλη της συνόδου για το πώς θα αντιμετωπιστεί το δίλημμα των κρατικών πακέτων τόνωσης της οικονομίας με τα όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα στο προϋπολογισμό. Επίμαχο ζήτημα παραμένει και η πιθανότητα φορολόγησης των τραπεζών, μέτρο για το οποίο πολλές χώρες όπως ο Καναδάς που επηρεάστηκε σε σχετικά μικρότερο βαθμό από την κρίση, διαφωνούν.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς παραμένουν ανήσυχοι για τα μέτρα λιτότητας σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης τα οποία απειλούν με επιβράδυνση την ανάπτυξη στην Ευρώπη, που παρουσιάζει σημάδια αργής βελτίωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ουάσιγκτον που προειδοποιεί κατά των μεγάλων, απότομων περικοπών.

Ωστόσο, πριν από τη σύνοδο και τις αποφάσεις της οι αγορές κινούνται προσεκτικά και βρίσκονται σε θέση αναμονής, ενώ και τα μεγάλα νομίσματα είναι σχετικά σταθερά τις τελευταίες ημέρες, μετά και την ανακοίνωση της Κίνας για περισσότερη ευελιξία στην ισοτιμία του γουάν.

Την πρώτη τους εμφάνιση σε συνόδους μεγάλης κλίμακας κάνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιάπωνας Ναότο Καν και η Αυστραλή Τζούλια Γκίλαρντ.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου