Η κλεμένη το 2014 ταμπέλα του Νταχάου βρέθηκε στη Νορβηγία

Τελευταία ενημέρωση: 2016-12-03, 12:22:23
Η κλεμένη το 2014 ταμπέλα του Νταχάου βρέθηκε στη Νορβηγία

Η επιγραφή που γέμιζε τρόμο, "Arbeit macht frei" που κλάπηκε στα τέλη του 2014 από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, στη Γερμανία, βρέθηκε στη Νορβηγία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Βαυαρίας.

Η αστυνομία του Μπέργκεν, έλαβε ανώνυμη πληροφορία και βρήκε και κατάσχεσε μια πύλη από σφυρήλατο σίδερο που φέρει την επιγραφή αυτή.

Με βάση τις φωτογραφίες που έστειλαν οι Νορβηγοί στους Γερμανούς συναδέλφους τους, η γερμανική αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται πράγματι για την πύλη του Νταχάου που κλάπηκε τη νύχτα της 1ης προς τη 2α Νοεμβρίου 2014. Η υπόθεση ερευνάται ακόμη από τις αστυνομικές αρχές και των δύο χωρών.

Οι γερμανικές αρχές προσέφεραν αμοιβή 10.000 ευρώ σε όποιον μπορούσε να βοηθήσει για να ξαναβρεθεί η πύλη, που ζυγίζει περίπου 100 κιλά και είναι διαστάσεων 2 x 1 μέτρα.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι δράστες σκαρφάλωσαν στην κεντρική πύλη του πρώην στρατοπέδου, το οποίο φυλάσσεται μεν αλλά δεν διαθέτει σύστημα συναγερμού δε. Από εκεί πήραν το κομμάτι που φέρει την επιγραφή και πιθανότατα το φόρτωσαν σε κάποιο όχημα.

Το Νταχάου απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Μόναχο και άρχισε να λειτουργεί στις 22 Μαρτίου 1933, μόλις δύο μήνες αφότου ο Αδόλφος Χίτλερ έγινε καγκελάριος της Γερμανίας. Ήταν το πρώτο στρατόπεδο εξόντωσης –και αποτέλεσε το "πρότυπο" για τα επόμενα– και αρχικά προοριζόταν για πολιτικούς κρατούμενους. Περισσότεροι από 206.000 άνθρωποι από 30 χώρες κρατήθηκαν στο Νταχάου και 41.000 από αυτούς εξοντώθηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες, την πείνα ή τις ασθένειες, μέχρι να απελευθερωθεί το Νταχάου από τους Αμερικανούς, στις 29 Απριλίου 1945
Σήμερα, το Νταχάου δέχεται περίπου 800.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Τον Δεκέμβριο του 2009 είχε κλαπεί η επιγραφή "Arbeit macht frei" και από το Άουσβιτς, στην Πολωνία. Ο δράστης ήταν Σουηδός πρώην ηγέτης μιας νεοναζιστικής ομάδας, ο Άντερς Χέγκστρεμ, 34 ετών, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 2 ετών και 8 μηνών.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
6
=