ΔΙΕΘΝΗ

Περικοπές, μειώσεις μισθών, αύξηση της φορολογίας

περικοπές-μειώσεις-μισθών-αύξηση-της-504900

Εκτακτο προϋπολογισμό λιτότητας παρουσίασε χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών σε μία προσπάθεια να περιοριστούν τα ελλείμματα και να μην αντιμετωπίσει η Βρετανία μία κρίση «όπως η Ελλάδα».

«Ο προϋπολογισμός μου είναι αυστηρός όμως θα είναι δίκαιος, είναι ένας προϋπολογισμός αναπόφευκτος με δεδομένη της ακαταστασία που έχουμε να τακτοποιήσουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται η αύξηση στους έμμεσους φόρους στα ποτά και τα τσιγάρα. Επιπλέον, θα φορολογηθούν τα έσοδα των τραπεζών.

Ο ΦΠΑ αυξάνεται από 17,5% που είναι σήμερα στο 20%.

Το έλλειμμα της Βρετανίας έχει ανέβει στο ύψος – ρεκόρ των 155 δισεκατομμυρίων λιρών (185 δισ. ευρώ) ή ποσοστό 10,4% του ΑΕΠ και η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να το αντιμετωπίσει με περικοπές και αύξηση της φορολογίας, όπως υποστηρίζει σε αναλογία 80 (για τις περικοπές) προς 20 (για τους νέους φόρους). Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 1% μέσα σε πέντε χρόνια. Περικοπές θα υπάρξουν και στη χορηγία προς τη βασίλισσα.

Το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα για άτομα που λαμβάνουν περισσότερες από 21.000 λίρες θα παραταθεί και μετά το 2011 – 2012, όπως ανακοινώθηκε αρχικά.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι θα επιβάλλει από τον Ιανουάριο του 2011 ένα φόρο στον κύκλο εργασιών των τραπεζών που λειτουργούν στη Βρετανία που αναμένεται να αποφέρει στο κράτος 2 δισεκατομμύρια λίρες (2,4 δισεκατομμύρια ευρώ) το χρόνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία εξέδωσαν μία κοινή ανακοίνωση με την οποία επισημαίνουν ότι συμφωνούν με την επιβολή του φόρου στις τράπεζες των τριών αυτών χωρών.

Το δημόσιο χρέος έχει και αυτό εκρηκτική άνοδο και βρίσκεται στα 900 δισεκατομμύρια λίρες (1.077 δισ. ευρώ) ή στο 62% του ΑΕΠ. Με την ανεργία και τον πληθωρισμό να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η νεότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη για το 2011 βρίσκεται στο 2,6% έναντι του 3,25% που ήταν αρχικά.

Κατά την κυβέρνηση, πρόκειται για δίκαιο προϋπολογισμό που θα επιβαρύνει τους υψηλότερους εισοδηματικά ενώ θα αυξηθούν το όριο για το αφορολόγητο κατά 1.000 λίρες με αποτέλεσμα να ωφεληθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Επιρρίπτει μάλιστα τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τον ανεξέλεγκτο δανεισμό που προκάλεσε τη προβλήματα στην οικονομία.

Αντιθέτως, οι Εργατικοί και τα συνδικάτα υπογραμμίζουν ότι πλήττονται περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου