ΔΙΕΘΝΗ

Ανακαλείται ο διοικητής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

ανακαλείται-ο-διοικητής-των-ηπα-στο-αφ-435439

Ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλει ΜακΚρίσταλ, ανακλήθηκε στην Ουάσιγκτον σύμφωνα με πηγές του στρατού για να δώσει εξηγήσεις για την ειρωνική κριτική στην κυβέρνηση Ομπάμα και σε διπλωμάτες για την πολιτική τους στο Αφγανιστάν. Ήδη παραιτήθηκε στενός συνεργάτης του ΜακΚρίσταλ.

Ο ΜακΚρίσταλ είχε δηλώσει στο περιοδικό Rolling Stone ότι νιώθει απογοητευμένος από τον πρόεδρο Ομπάμα μιλώντας, όπως δήλωσαν στο περιοδικό οι βοηθοί του αξιωματικού, για μία «συνάντηση για τις κάμερες» που είχε μαζί του στο Λευκό Οίκο.

Επιπλέον εκφράζεται ειρωνικά για τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και δηλώνει «προδομένος» από τον πρεσβευτή στη Καμπούλ, Καρλ Έικενμπέρι,κ εμμέσως καταλογίζοντας του πολιτικούς ελιγμούς για προσωπικό όφελος.

Σύμφωνα με αναλυτές η δυσαρέσκεια του ΜακΚρίσταλ αντανακλά τις έντονες διαφωνίες στα ανώτατα κλιμάκια για τη συνέχιση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Ο στρατηγός φέρεται να είχε ταχθεί κατά της σταδιακής αποχώρησης από το 2011, την ώρα που τη δυσφορία τους και την επιθυμία να απεμπλακούν εκφράζουν και άλλοι σύμμαχοι, όπως η Βρετανία ή η Γερμανία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου