ΔΙΕΘΝΗ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Μοσούλη – οι σύμμαχοι κατέστρεψαν στρατηγικής σημασίας γέφυρα

σφίγγει-ο-κλοιός-γύρω-από-τη-μοσούλη-646477

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον κατέστρεψε σήμερα μια γέφυρα-κλειδί πάνω από τον Τίγρη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Μοσούλη, που απομονώνει τους τζιχαντιστές, από την ανατολική πλευρά της πόλης.

Πάντως η αντίσταση των τζιχαντιστών παραμένει σθεναρή, πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης ανάκτησης από το Διεθνή Συνασπισμό του ελέγχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, στα μέσα Οκτωβρίου.

Από τις πέντε γέφυρες της πόλης, τώρα απομένει μόνο η παλαιότερη από αυτές, που χτίστηκε από την πρώην βρετανική αποικιοκρατική δύναμη, σύμφωνα με ένα μέλος της επαρχιακής συνέλευσης της Νινευή.

Η Daech (ακρωνύμιο στα αραβικά για το Χαλιφάτο) χρησιμοποιούσε τη γέφυρα που καταστράφηκε ως μια γραμμή επικοινωνίας για την ανασυγκρότηση των στρατευμάτων της, στο ανατολικό μέρος της πόλης. «Από εκεί τελειώσαμε» φέρεται να είπε στο AFP, ο αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Ντοριάν, νέος εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Δύσης.

Η καταστροφή μιας από τις παλαιότερες γέφυρες της Μοσούλης, ωστόσο, εγείρει ανησυχίες για τους αμάχους που κινούνται προς τα εκεί και οι οποίοι χρησιμοποιούνταν ως ανθρώπινες ασπίδες από την ΕΙ.

Η εξαφάνιση όλων των γεφυρών στην πόλη «θα στερήσει από πολλές οικογένειες μία πύλη εξόδου προκειμένου να διαφύγουν» από το πεδίο των μαχών, δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου), ο Joel Millman, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται άλλη μια επιχείρηση εκκαθάρισης, νοτίως της Μοσούλης. Η εξολόθρευση των τζιχαντιστών συνεχίζεται στα εδάφη αυτά, προκειμένου τα ιρακινά στρατεύματα και οι δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού, να προωθηθούν απερίσπαστες, προς το κάστρο του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η επιχείρηση εκκαθάρισης του μικρού προπυργίου του Ισλαμικού Χαλιφάτου, στο Al-Qayyarah, ολοκληρώνεται με τις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες, να έχουν εντοπίσει και κάποια χαμηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης.

Ο Αμάρ Αγιάντα (ηλικίας γύρω στα είκοσι), τις τελευταίες τέσσερις ημέρες παραμένει υπό κράτηση καθώς 50 χλμ. νοτίως της Μοσούλης, συνελήφθη στο σπίτι του από τις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψη του χωριού του από το στρατό του Ιράκ. Το όνομά του ήταν στον κατάλογο των ηγετών ανταρτών που η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο (AES), απελευθέρωσε από τις φυλακές στη Μοσούλη, τον Ιούνιο του 2014, με την κατάληψη της πόλης.

Την επόμενη Δευτέρα θα παρουσιαστεί ενώπιον ανακριτή της αντι-τρομοκρατίας, στο δικαστήριο της αλ-Qayyarah, πίσω από τη βάση του στρατού που ανακατέλαβε την περιοχή, νότια της πρωτεύουσας, δέκα ημέρες πριν.

Ο ίδιος δεν έβγαλε ούτε μια λέξη κατά τη διάρκεια της ακρόασης, είπε μόνο ότι ουδεμία σχέση έχει με την Daech. «Σπούδασα ψυχολογία, βλέπω, ακούω και καταλαβαίνω πολλά πράγματα», είπε ο δικαστής, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, ενώ δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει στον Τύπο. Ο Αμάρ Αγιάντα θα οδηγηθεί σε δίκη, ως σύντροφος της Ταχέρ Κεμπγιέρ που καθόταν σιωπηλή κατά την ακρόαση στο πλευρό του…

Θυμίζουμε ότι οι ιρακινές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από το συνασπισμό, εξαπέλυσαν επίθεση αρχής γενομένης από το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου για να φτάσουν στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας του Ιράκ, που είχε «πέσει» τον Ιούνιο του 2014 μετά από επιδρομή των δυνάμεων της τζιχάντ, που διακήρυσσε τη δημιουργία ενός νέου «χαλιφάτου».

Περισσότεροι από 68.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει την πόλη σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), πέντε εβδομάδες από την έναρξη της επίθεσης κατά του τελευταίου οχυρού του Isis στο Ιράκ, αλλά οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Μοσούλης, έχουν κολλήσει κάπου στη μέση της μάχης, η οποία σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης θα τραβήξει επί μακρόν.

Συσκότιση επικρατεί και σήμερα, στην πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Νινευή, από την καύση του αργού πετρελαίου, τη στιγμή που αυτοκίνητα-βόμβες και “drones” που μεταφέρουν εκρηκτικά, έχουν γίνει εφιάλτης για τα στρατευμάτα των ιρακινών στρατευμάτων και τις συνοδείες των στρατιωτικών.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις αμερικανών συμβούλων, η αντίσταση των αγωνιστών της Daech “θα είναι άγρια στην παλαιά πόλη, με τουλάχιστον 5000 τζιχαντιστές να κρύβονται στα στενά δρομάκια κυρίως του δυτικού μέρους της πόλης” όπου βρίσκεται το τελευταίο μεγάλο οχυρό της.
Εκεί όπου στην κυριολεξία θα πέσουν κορμιά, αφού οι μάχες θα διεξάγονται σώμα με σώμα, από τη στιγμή που είναι εξαιρετικά δύσκολη, η πρόσβαση για τα τεθωρακισμένα οχήματα των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στη Μοσούλη, αλλά είναι αδύνατο να δοθεί μια πιο ακριβή εικόνα, μετά από δύο χρόνια κυριαρχίας στις περιοχές αυτές, των δυνάμεων της τζιχάντ.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου