ΔΙΕΘΝΗ

FBI, CNN και Ρωσία βγάzουν νικητή

fbi-cnn-και-ρωσία-βγάzουν-νικητή-670062

Καθώς η μονομαχία των υποψηφίων του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ εισέρχεται στην τελευταία… βασανιστική εβδομάδα, βγαίνουν και τα τελευταία όπλα, είτε πρόκειται για το FBI είτε για την «αιώνια εχθρό Ρωσία» είτε για τις «μιλημένες» ερωτήσεις του CNN.

Οι προβολείς τώρα έχουν πέσει πάνω στη Χίλαρι Κλίντον μετά την απόφαση του FBI να εξετάσει τα νέα ηλεκτρονικά μηνύματά της αλλά και την αποκάλυψη ότι αυτή ήξερε εκ των προτέρων τι θα την ρωτήσουν στα debates. Κακά νέα για την Κλίντον καθώς παραδοσιακά ο υποψήφιος που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα λίγο πριν από τις εκλογές χάνει έδαφος, αν και σ’ αυτή την ανατρεπτική και διόλου συνηθισμένη προεκλογική εκστρατεία, τίποτα δεν είναι συνηθισμένο. Κι εξάλλου, ήδη πολλοί Αμερικανοί θεωρούν την Κλίντον ως αναξιόπιστη αλλά πιο κατάλληλη για πρόεδρο από τον Τραμπ, όπως και σύσσωμο σχεδόν το Χόλιγουντ που έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας της.

Στο μεταξύ, κι ενώ ο Τραμπ «χαίρεται» για τη «φαύλη» Κλίντον και υπόσχεται να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία -την Ουάσιγκτον-, δημοσίευμα των «Financial Times» σπεύδει να υπενθυμίσει στους αναγνώστες τις διασυνδέσεις του με τη Ρωσία και όλες τις μπίζνες που έκανε ή επιχείρησε να κάνει, κιόλας από την εποχή Γκορμπατσόφ.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι μιλημένες ερωτήσεις των debates νέα πληγή για Χίλαρι

Οι αστάθμητοι… πονοκέφαλοι πολλαπλασιάζονται για τη Χίλαρι Κλίντον στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές κάλπες της 8ης Νοεμβρίου, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα το ασφαλές προβάδισμα που είχε αυτή φανεί να εξασφαλίζει έναντι του Τραμπ. Μετά το FBI, που αποφάσισε να ανοίξει ξανά την έρευνα για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της υποψηφίου των Δημοκρατικών, ήρθε χθες μια νέα αποκάλυψη να ταράξει τα νερά, ρίχνοντας σκιές πάνω στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι.

Μέσα από τα e-mails που διέρρευσε το WikiLeaks, προκύπτει ότι στενή συνεργάτις του δικτύου CNN έδινε εκ των προτέρων στη Χίλαρι κάποιες από τις ερωτήσεις που θα της έκαναν στα debates για τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος, όταν η Χίλαρι ακόμη κονταροχτυπιόταν με τον Μπέρνι Σάντερς για το προεδρικό χρίσμα. Στα e-mails εμφανίζεται μια κυρία ονόματι Ντόνα Μπραζίλ να ενημερώνει εκ των έσω και εκ των προτέρων το επιτελείο της Χίλαρι, και πιο συγκεκριμένα τον επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας, Τζον Ποντέστα, για κάποιες από τις ερωτήσεις που θα γίνονταν κατά τη διάρκεια των τηλεμαχιών. Στον απόηχο των αποκαλύψεων, το CNN έκανε γνωστό χθες ότι έχει διακόψει τη συνεργασία του με την Μπραζίλ. Μένει να φανεί εάν οι νέες αποκαλύψεις θα ψαλιδίσουν το προβάδισμα της Κλίντον, η οποία ωστόσο έχει όλη τη βιομηχανία του θεάματος στο πλευρό της. Ηθοποιοί, διευθυντές κινηματογραφικών στούντιο και άλλοι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του κινηματογράφου και της μουσικής έδωσαν 20,7 εκατομμύρια δολάρια στην προεδρική εκστρατεία της Κλίντον, όταν ο Τραμπ συγκέντρωσε λιγότερα από 350.000 δολάρια. Η Κλίντον παραβρέθηκε σε 17 εκστρατείες χρηματοδότησης που οργάνωσαν αστέρες της μεγάλης οθόνης το καλοκαίρι.

Αντιθέτως, οι υποστηρικτές του Τραμπ μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού: ο Κλιντ Ιστγουντ, ο Γιον Βόιτ ή ο πρώην κυνηγός ταλέντων και τηλεοπτική διασημότητα Χαλκ Χόγκαν. Μάλιστα, ακόμα και πιστοί Ρεπουμπλικάνοι αστέρες τού έχουν γυρίσει την πλάτη, με τρανό παράδειγμα τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ
Ο «αιώνιος εχθρός» των ΗΠΑ καίει τον Ντόναλντ Τραμπ

Για πρώτη φορά ουσιαστικά ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δεν βρίσκεται στο προσκήνιο, όπου όλο αυτό το διάστημα προσέλκυε αρνητική δημοσιότητα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν και Ρεπουμπλικάνοι αναλυτές και άνθρωποι που έχουν εργαστεί στις προεκλογικές εκστρατείες άλλων υποψηφίων, αντί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, αναλώθηκε ακόμα μια φορά σε καταγγελίες για «συνωμοσίες εναντίον του από τον Τύπο και τη διεφθαρμένη Ουάσιγκτον».

Στο μεταξύ, δημοσιοποιήθηκαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις επαγγελματικές διασυνδέσεις του ή στενών συνεργατών με τη Ρωσία, από την εποχή του Γκορμπατσόφ και ορισμένους ολιγάρχες της. Η Ρωσία, εξάλλου, «πρωταγωνίστησε» σ’ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, με τους Δημοκρατικούς, εν μέσω της νέας ψυχρής φάσης που περνούν οι δύο χώρες, να τονίζουν συνεχώς τις καλές σχέσεις Τραμπ-Πούτιν. Οι δύο άνδρες έχουν εκφραστεί ο ένας για τον άλλο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας σε μάλλον θετικούς τόνους, κάτι που δεν έχει διαφύγει από την προσοχή των Δημοκρατικών, η Κλίντον μάλιστα είχε αποκαλέσει στο τελευταίο ντιμπέιτ τον αντίπαλό της «μαριονέτα του Πούτιν».

Η σχέση του Τραμπ με τη Ρωσία, σύμφωνα με τους «Financial Times», κρατάει 30 χρόνια. Το 1986 το σοβιετικό υπουργείο Τουρισμού είχε έρθει σε επαφή μαζί του για την κατασκευή ενός τεράστιου ξενοδοχείου απέναντι από το Κρεμλίνο, το οποίο όμως δεν χτίστηκε ποτέ.

Εντεκα χρόνια αργότερα ο Τραμπ δέχτηκε ως δώρο από την κυβέρνηση Γιέλτσιν ένα τεράστιο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου -μεγαλύτερο από το άγαλμα της Ελευθερίας-, το οποίο όμως κατέληξε στο Πουέρτο Ρίκο, γιατί καμία πόλη δεν το ήθελε.

Το 2000 ο Τραμπ έκλεισε συμφωνία με τον γεννημένο στη Σοβιετική Ενωση επιχειρηματία Τεβφίκ Αρίφ για την κατασκευή του ξενοδοχείου SoHo. Το 2008 πούλησε στον ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ (έχει αγοράσει τον Σκορπιό) την 62.000 τετραγωνικών μέτρων έπαυλή του στην περιοχή του Palm Beach για 95 εκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου