ΔΙΕΘΝΗ

Συγγνώμη μετά από 38 χρόνια

συγγνώμη-μετά-από-38-χρόνια-435439

Ευθύνες στο βρετανικό στρατό για τη σφαγή του Ντέρι, γνωστή ως "Ματωμένη Κυριακή" στη Β. Ιρλανδία το 1972 ρίχνει έκθεση που είχε διαταχθεί το 1998 από τον Τόνι Μπλερ και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν χθες. "Συγγνώμη" ζήτησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον.

Τα αιματηρά περιστατικά, διαδραματίστηκαν στις 30 Ιανουαρίου του 1972, όταν βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε διαδήλωση για τα πολιτικά δικαιώματα, σε "εχθρική" γειτονιά και σκότωσαν 13 άτομα επί τόπου- μεταξύ αυτών και επτά έφηβοι-.

Αρχικά οι αρχές είχαν ισχυριστεί ότι οι πυροβολισμοί ήταν απάντηση σε πυρά από τον IRA και ότι μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονταν ένοπλοι. Επίσης κατά την πρώτη έρευνα, την χρονιά των γεγονότων, είχε διατυπωθεί η άποψη επισήμως ότι οι νεκροί ήταν τρομοκράτες.

Σύμφωνα ωστόσο με την έκθεση των 5.000 σελίδων που στοίχισε 285 εκ. δολάρια , ο στρατός άνοιξε πρώτος πυρ κατά των διαδηλωτών. Επίσης αποδεικνύεται ότι οι νεκροί ήταν άοπλοι και ότι οι στρατιώτες έχασαν τον έλεγχο και πυροβόλησαν χωρίς προειδοποίηση κατά διαδηλωτών και περαστικών.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον δήλωσε "βαθύτατα λυπημένος" και ότι τα ευρήματα της έρευνας προκαλούν σοκ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου