ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ολάντ καλεί τη Βρετανία να αναλάβει τις ευθύνες της για τους ασυνόδευτους ανηλίκους του Καλαί

ο-ολάντ-καλεί-τη-βρετανία-να-αναλάβει-τ-671885

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε το Σάββατο πως διαμήνυσε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για τους ανήλικους του καταυλισμού μεταναστών στο Καλαί, της επονομαζόμενης «Ζούγκλας».

Ένταση σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με το τι θα γίνει με τη φροντίδα των νεαρών μεταναστών μετά τη διάλυση του καταυλισμού όπου διέμεναν περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διατηρούσαν την ελπίδα ότι θα περνούσαν τη Μάγχη για να φθάσουν στη Βρετανία.

Ο Ολάντ είπε πως 5.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Καλαί και έχουν μείνει εκεί 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι θα μεταφερθούν σύντομα σε άλλα κέντρα υποδοχής.

«Μίλησα χθες με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, όπως και ο (Γάλλος υπουργός Εσωτερικών) Μπερνάρ Καζνέβ με τη Βρετανίδα ομόλογό του, έτσι ώστε οι Βρετανοί να μπορούν να πάνε σε αυτά τα κέντρα με τους ανήλικους και να αναλάβουν το μερίδιο (της ευθύνης) που τους αναλογεί για να τους υποδεχθούν στη Βρετανία»είπε ο Ολάντ.

Αργά την Πέμπτη, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, είπε στη Γαλλία πως πρέπει να εγγυηθεί την προστασία των νεαρών αυτών ατόμων.

Ο επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας προσφύγων, OFPRA , Πασκάλ Μπρις, αποκρίθηκε χωρίς περιστροφές: «Έχουμε κάνει τη δουλειά της Βρετανίας φροντίζοντας τους ενήλικους. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να φροντίσουν τους απομονωμένους ανήλικους που βρίσκονται τώρα στα CAP (προσωρινά καταλύματα) και που ενδιαφέρονται να πάνε στη Βρετανία» δήλωσε στο Reuters.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία πρέπει να παραλάβει τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν οικογενειακούς δεσμούς εκεί. Μια τροποποίηση αυτών των κανόνων που ενέκρινε η Βρετανία φέτος αναφέρει πως ανήλικοι, το συμφέρον των οποίων εξυπηρετείται καλύτερα με αυτή τη διευθέτηση, θα πρέπει επίσης να γίνουν δεκτοί στη χώρα.

Η Βρετανία έχει δεχθεί έως τώρα 274 παιδιά από αυτή την ομάδα, δήλωσε η Γαλλία την Πέμπτη.

Ο Ολάντ, που έκανε τις δηλώσεις αυτές στη δυτική Γαλλία αφού επισκέφθηκε ένα από τα 450 κέντρα υποδοχής που δημιουργήθηκαν για να υποδεχθούν τους μετανάστες του Καλαί, είπε πως ένας καταυλισμός στο βορειοανατολικό Παρίσι που επεκτείνεται όλο και περισσότερο θα διαλυθεί επίσης και εκείνοι που δικαιούνται άσυλο θα σταλούν στα ίδια κέντρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου