ΔΙΕΘΝΗ

Επιστολές-ντοκουμέντα για την τραγωδία του Τιτανικού

επιστολές-ντοκουμέντα-για-την-τραγωδ-678601

Μία σειρά επιστολών που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, αποτυπώνουν την ανησυχία που επικρατούσε ανάμεσα στους υπευθύνους του Τιτανικού, σχετικά με την ασφάλεια του πλοίου-κολοσσού, λίγο πριν το παρθενικό του ταξίδι κατά το οποίο βυθίστηκε.

Τις ιδιωτικές επιστολές είχε γράψει ο δεύτερος τη τάξει αξιωματικός του πλοίου, ο Henry Wilde, με τις οποίες απευθυνόταν στον καπετάνιο Edward Smith.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τελευταίο γράμμα του Wilde το οποίο έγραψε στις 31 Μαρτίου του 1912. Σε αυτό, εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν τέθηκε επικεφαλής στο πλοίο Cymric, όπως ανέμενε, αλλά αντίθετα «μετατέθηκε» με την ίδια θέση που κατείχε και πριν, στον Τιτανικό.

Στις 9 Απριλίου του ίδιου έτους και στις 6 το πρωί, απέστειλε μία άλλη επιστολή, αυτή τη φορά στην αδερφή του. Ήταν η ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα στον Τιτανικό, λίγο πριν τον παρθενικό απόπλου (σ.σ. 10 Απριλίου).

Σε αυτό το γράμμα εξέφραζε τις αμφιβολίες του για το εν λόγω πλοίο: «Eξακολουθεί να μη μου αρέσει αυτό το καράβι. Έχω ένα αλλόκοτο συναίσθημα για αυτό…».

Το ταξίδι ξεκίνησε και διακόπηκε βίαια το βράδυ της 14ης με 15η Απριλίου, όταν ο Τιτανικός προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο στον Β. Ατλαντικό και αργότερα βυθίστηκε, παρασύροντας στον θάνατο 1.500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και του Wilde.

Mετά τη σύγκρουση, ο Wilde συνομίλησε με τον λοστρόμο Albert Haines και άλλα μέλη του πληρώματος που τον διαβεβαίωναν ότι το πλοίο «έμπαζε» μεν νερό, η αποθήκη ωστόσο ήταν στεγνή.

Ο ίδιος ενημέρωσε για την κατάσταση τον καπετάνιο και μαζί προέβησαν σε επιθεώρηση. Όταν το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει και να διαφαίνεται πως το καράβι επρόκειτο να βυθιστεί, ο ίδιος ανέλαβε τη διαχείριση των σωστικών λεμβών.

Το ταξίδι με τον Τιτανικό, ένα πλοίο που ποτέ δεν «συμπάθησε» έμελε να είναι και το τελευταίο του, καθώς πέθανε, στην προσπάθειά του να σώσει άλλους ανθρώπους…

Οι επίμαχες επιστολές, τέθηκαν πρόσφατα σε δημοπρασία στο Wiltshire και σύμφωνα με τον βρετανικό Telegraph αγοράστηκαν για 23.000 ευρώ.

Φωτογραφία με το πλήρωμα του Τιτανικού. Επάνω αριστερά ο Wilde. Kάτω, τρίτος από αριστερά ο καπετάνιος Smith

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου