ΔΙΕΘΝΗ

Σε δοκιμασία οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

σε-δοκιμασία-οι-σχέσεις-ηπα-τουρκίας-485800

Μπορεί η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών να δήλωσε ότι η αρνητική ψήφος της Τουρκίας στις κυρώσεις κατά του Ιράν δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας, ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους. «Είναι εκτός γραμμής» δηλώνει η Αμερικανίδα απεσταλμένη στον ΟΗΕ, ενώ ο Ρ. Γκέιτς κατηγόρησε την Ευρώπη ότι έχει στρέψει την Τουρκία προς την Ανατολή.

Η Σούζαν Ράις, Αμερικανίδα απεσταλμένη στον ΟΗΕ, κατήγγειλε ότι η απόφαση της Βραζιλίας και της Τουρκίας να ψηφίσουν κατά των νέων κυρώσεων ήταν «πολύ ατυχής επιλογή».

«Βρίσκονται τώρα εκτός γραμμής» εξήγησε. «Στέκονται εκτός της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, έξω από το σώμα της διεθνούς κοινότητας.

Λίγο πριν την απόφαση της Τουρκίας, ο Ρόμπερτ Γκέιτς είχε δηλώσει ότι η αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην απόρριψή της από την ΕΕ, και κατηγόρησε «ορισμένους στην Ευρώπη» ότι ωθούν την Τουρκία μακριά από τη Δύση και σε στενότερη συνεργασία με κράτη όπως το Ιράν.

Η δήλωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΕΕ. Η εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει καλές σχέσεις τόσο με την Τουρκία, όσο και με το Ισραήλ και ότι «η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εξαρτάται αποκλειστικά από την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στη χώρα».

Μία μέρα μετά, η Τουρκία και ορισμένες αραβικές χώρες (Συρία, Ιορδανία, Λίβανος) συμφώνησαν να σχηματίσουν μια ελεύθερη ζώνη για τη μετακίνηση εμπορικών αγαθών και προσώπων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε, ωστόσο, ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή στην ΕΕ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προσπάθησε, πάντως, να μειώσει τους τόνους λέγοντας ότι κατανοεί για ποιο λόγο Τουρκία και Βραζιλία ψήφισαν κατά των κυρώσεων και λέγοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να βοηθήσουν στη διπλωματική προσέγγιση με το Ιράν.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η ψήφος της Τουρκίας θα πλήξει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον.

Τι λέει η Τουρκία

Δυσαρεστημένη είναι η Άγκυρα με την απόφαση των ΗΠΑ να μην καταδικάσουν έντονα την ισραηλινή επίθεση στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «βρόμικη προπαγάνδα» τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία γυρίζει την πλάτη στους Δυτικούς.

Επεδίωξε να δικαιολογήσει το «όχι» της Τουρκίας στην επιβολή νέων κυρώσεων. «Αν δεν είχαμε πει ‘όχι’, αυτό θα ισοδυναμούσε με το να αρνηθούμε τον εαυτό μας και να αρνηθούμε τις υπογραφές μας» δήλωσε, αναφερόμενος την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής εμπλουτισμένου ουρανίου.

«Θα ήταν μια ατιμωτική πράξη» να ψηφίσει η Τουρκία εναντίον του Ιράν, επέμεινε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Δεν θέλουμε να είμαστε συνεργοί σε ένα τέτοιο σφάλμα, επειδή η Ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε «λανθασμένες» τις κυρώσεις κατά του Ιράν και τόνισε πως Τουρκία και Βραζιλία θα συνεχίσουν να αναζητούν διπλωματική λύση στο θέμα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι οι κυρώσεις θα έχουν κόστος και για την Άγκυρα.

Σχετικά με τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Άμυνας δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία προτιμά την Ανατολή έναντι της Δύσης σημείωσε:

«Δεν θα γίνουμε το μικρόφωνο ή το μεγάφωνο κανενός».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου