ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας

συμφωνία-πυρηνικής-συνεργασίας-851206

Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας Τουρκίας – Ρωσίας υπέγραψαν την Τρίτη, στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σέτσιν.

Η συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας (ΤΑΕΚ) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας για την Οικολογική, Τεχνολογική και Πυρηνική Ασφάλεια (Rostekhnadzor).

Προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, καθώς και τη συνεργασία των δύο υπηρεσιών (ΤΑΕΚ και Rostekhnadzor) σε θέματα προστασίας από τη ραδιενέργεια, αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας παρέστησαν οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλ. Πούτιν αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπεγράφη, χθες μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι η ποσότητα του αζέρικου φυσικού αερίου, από το κοίτασμα Shah Deniz, δεν μπορεί να συγκριθεί με το ρωσικό φυσικό αέριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου