ΔΙΕΘΝΗ

17 νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου στην Καραϊβική

17-νεκροί-από-το-πέρασμα-του-τυφώνα-μάθι-695527

Ο Μάθιου, ο ισχυρότερος τυφώνας της Καραϊβικής εδώ και μια δεκαετία, κατευθύνεται πλέον προς τις Μπαχάμες και τις ΗΠΑ, αφού κατέστρεψε πόλεις, αγροτικές καλλιέργειες και τουριστικά θέρετρα στην Κούβα και την Αϊτή.

Τουλάχιστον 17 είναι οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία, ανέφεραν σήμερα οι αρχές. Πέντε άνθρωποι καταπλακώθηκαν από δέντρα και άλλοι έξι παρασύρθηκαν από τα νερά. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Λεογκάν, κοντά στο Πορτ-ο-Πρενς, όταν ένας κοκοφοίνικας έπεσε πάνω στο σπίτι τους.

Ένα μεγάλο μέρος των περιοχών που έχουν πληγεί στην Αϊτή παραμένουν αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της κατάρρευσης μιας γέφυρας. Η πρόσβαση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από το Σάββατο ή την Κυριακή. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που ακύρωσε την επίσκεψή του στη Φλόριντα, όπου θα συμμετείχε σε μια προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες ότι ο τυφώνας Μάθιου είναι “μια σοβαρή καταιγίδα”.

“Μέχρι αύριο το πρωί θα αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά τη Φλόριντα και ενδέχεται να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από την έδρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών (FEMA) στην Ουάσινγκτον.

Στις ΗΠΑ, χιλιάδες άνθρωποι εκκενώνουν τις νοτιοανατολικές ακτές και ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ προειδοποίησε τους κατοίκους να ετοιμαστούν για μια ενδεχομένως “καταστροφική” κακοκαιρία. «Όλοι στην Πολιτεία μας πρέπει να προετοιμαστούν για ένα άμεσο πλήγμα είπε ο Σκοτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ταλαχάσι. «Αν ο Μάθιου πλήξει τη Φλόριντα, η καταστροφή θα είναι τεράστια και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι», συνέχισε.

Οι άνεμοι που συνοδεύουν τον Μάθιου έχουν κοπάσει ελαφρώς, στα περίπου 193 χιλιόμετρα την ώρα, γεγονός που οδήγησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) να τον κατατάσσει πλέον στην 3 βαθμίδα (από 4) της πεντάβαθμης κλίμακας των τυφώνων.

Οι Μπαχάμες πλήττονται από το μεσημέρι από καταρρακτώδεις βροχές και ριπές ανέμου που φτάνουν σε ταχύτητα τα 205 χιλιόμετρα την ώρα. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις ακτές, καθώς μπορεί να σηκωθούν μεγάλα κύματα και να τους παρασύρουν. Το λιμάνι και το αεροδρόμιο του Νασάου, της πρωτεύουσας, έχουν ήδη κλείσει για προληπτικούς λόγους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου